miercuri, 8 aprilie, 2020
8.3 C
București

Europa, afectata de majorarea importurilor de otel

Potrivit Agerpres, importurile de oţel în Europa au crescut semnificativ în trimestrul trei din 2018, ca rezultat al tarifelor vamale impuse de SUA, în special cele din Turcia, ameninţând producătorii europeni de oţel, în condiţiile în care cererea pe continent încetineşte, se arată într-un raport al Asociaţiei Europene a Producătorilor de Oţel (Eurofer), transmite Reuters.

Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie, iar începând cu 1 iunie sunt aplicate şi producătorilor din UE. Analiştii subliniază că, deşi până acum aceste tarife au avut efecte directe reduse, incertitudinea pe care au generat-o este posibil să fi condus deja la diminuarea investiţiilor.

Consumul de oţel în UE va creşte cu 2,2% anul acesta şi cu 1,1% anul viitor, previzionează Eurofer. Instituţia avertizează că tensiunile comerciale cu SUA şi reducerea cererii pe plan global înrăutăţeşte perspectivele pentru utilizatorii europeni de oţel.

Karl Tachelet, directorul comercial al Eurofer, a explicat că tarifele vamale au dus la o creştere de aproximativ 40% a preţului oţelului din SUA, astfel încât producătorii europeni încă pot vinde oţel pe acea piaţă.

“Problema este cât de mult timp preţurile din SUA vor rămâne ridicate. Va exista o anumită corecţie şi când preţurile vor scădea taxele vamale vor fi mult mai prohibitive”, a avertizat oficialul.

În august, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că în cazul Turciei Washingtonul va aplica tarifele vamale de 50% la importurile de oţel şi de 20% la importurile de aluminiu. În consecinţă, Turcia nu va mai putea vinde oţel dincolo de Atlantic, piaţa ei internă încetineşte, astfel încât va avea la dispoziţie o cantitate mai mare de oţel pentru piaţa UE.

“Ei vor face orice să exporte oţel în UE”, a apreciat Jeroen Vermeij, director în cadrul Eurofer.

Rusia, un exportator tradiţional de oţel către Turcia, are nevoie de noi pieţe unde să-şi exporte produsele, apreciază Eurofer.

În trimestrul trei din 2018, consumul de oţel a crescut cu doar 0,6%, dar importurile au urcat cu 10%, iar în prezent importurile reprezintă aproximativ 25% din piaţa UE, estimează Eurofer.

Cel mai mult au crescut importurile din Turcia (57%) şi Rusia (56%), în primele nouă luni din acest an.

Printre membrii Eurofer se află ArcelorMittal, ThyssenKrupp şi Tata Steel Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Coronavirus: Eurogrupul încearcă să găsească riposta economică la pandemie

Cei 19 miniștri de Finanțe ai țărilor membre ale zonei euro (Eurogrupul) s-au întâlnit marți, 7 aprilie,...

Produse de igienă, distribuite de Poșta Română la Baia Mare

Poşta Română a început distribuirea a 50.000 de pachete cu produse de igienă printr-un program de ajutorare...

Economia nu mai are răbdare

Economia mondială se află într-un moment de cumpănă, fără a ști ce ne așteaptă în următoarele luni,...

TRENDING

Eisberg a înregistrat în 2019 creșteri de două cifre

Eisberg, principalul furnizor de salate convenience de pe...

Universitatea București – 7.600 de locuri la buget

Universitatea din Bucureşti pune la dispoziţia absolvenţilor...