Din Portugalia până în Grecia, Europa fierbe la temperaturi record, fără precedent în ultimele decenii, situație agravată și mai mult de creșterea numărului de decese. Incendiile continuă să distrugă întinse suprafețe de păduri și culturi.
În Portugalia s-au raportat la 18 iulie peste 1.000 de decese din cauza actualului val de căldură, șeful sistemului de sănătate avertizând că țara trebuie să se pregătească pentru a face față unor efecte și mai grave ale schimbărilor climatice pe măsură ce temperaturile continuă să crească. „Portugalia se numără printre zonele globului care ar putea fi mult mai afectate de căldură extremă”, a declarat pentru Reuters Graça Freitas, șeful autorității de sănătate DGS. „Trebuie să fim din ce în ce mai pregătiți pentru perioadele cu temperaturi ridicate”, ele ajungând în ultimele zile aproape permanent la peste +40 grade Celsius. 2000 de pompieri continuau și miercuri lupta cu focul, în condițiile în care buletinele meteo anunță zile viitoare și mai călduroase.
În Grecia, un imens incendiu de vegetație, scăpat de sub control, bântuie zone din apropierea Atenei, făcând necesară intervenția armatei. Au loc evacuări masive, după ce zeci de case au fost făcute scrum.
Un rar incendiu de vegetație a izbucnit lângă Londra, provocat marți, în cea mai călduroasă zi din istoria acestei țări, termometrele urcând la peste +40 grade Celsius. Probleme serioase au apărut la sistemul transportului public, de altfel învechit, extrem de sensibil la actualele călduri.
Recorduri de temperaturi continuă să se înregistreze în zona de sud-vest a Franței, în districtul Gironde. Fumul incendiilor imense care au lovit această zonă a fost resimțit până la Paris, și el confruntându-se marți cu a doua zi cea mai călduroasă de când se fac măsurători. Germania și Olanda au fost lovite și ele, luni și marți, de temperaturi record. Cele 10 zile consecutive de temperaturi record în Spania întrețin în continuare incendiile forestiere, mai ales în nord-vestul țării. Oameni de știință din Uniunea Europeană spun că incendiile de vegetație din Peninsula Iberică și Maroc, declanșate în lunile iunie și iulie, au produs mai multe emisii de carbon decât în toate perioadele similare de la începutul înregistrărilor, în 2003.
„Europa de Vest se coace sub recorduri de temperatură” … si la iarna crapa-n ger / din cauza de minti caduce !