Europa, lovită de intemperii fără precedent: ploi, vijelii, grindină, grave inundații, alunecări de teren

Intemperiile care s-au abătut în ultimele zile asupra Europei, sub forme catastrofale în Vestul Germaniei, în Belgia, Olanda, unele departamente din Franța, provocaseră până vineri, conform unor cifre provizorii, peste 150 de morți, între care 133 germani și 23 belgieni. Vineri seară, posturile occidentale de televiziune anunțau circa 1.500 de dispăruți.

Landurile germane Rhenania de Nord- Westphalia și Rhenania- Palatinat sunt cel mai dur lovite de intemperii. «Ne confruntăm cu o catastrofă națională», a declarat Malu Dreyer, ministrul-președinte al landului Rhenania-Palatinat, la o conferință de presă ținută vineri. În afara celor deocamdată 60 de morți, un mare număr de persoane sunt date dispărute în valurile imense de apă și noroi năpustite asupra localităților din acest stat federal. Numai într-un district al acestui land, Ahrweiler, erau dați până vineri 1.300 dispăruți, în timp ce alte 3.500 persoane sunt tratate în case de sănătate. Distrugerile sunt atât de mari și complexe, încât autoritățile nu le pot evalua deocamdată.

Ministrul-președinte al landului Rhenania- de- Nord-Westphalia, Armin Laschet, a declarat că sunt căutate urgent mijloace pentru a repune în stare de funcționare drumurile, podurile și alte infrastructuri. «Un imens efort național este necesar pentru ca cele mai grave probleme să fie rapid remediate», a spus Laschet. Drama este că noi furtuni și puternice precipitații și grindină sunt în continuare așteptate în Rhenania-Palatinat și în alt land din vestul Germaniei, Sarre. Ziarul «Bild» scria vineri că în Rhenania de Nord-Westphalia și în Rhenania-Palatinat au loc «inundațiile morții», nivelul apelor combinate cu noroi ajungând până la primul etaj al clădirilor cu mai multe niveluri. Trupurile unora dintre victime continuă să fie recuperate din ape și 135.000 locuințe erau lipsite de electricitate.

Întregul Benelux este lovit de furia apelor

Informații de la fața locului confirmă că ansamblul Beneluxului vecin a fost lovit și el de catastrofale inundații. În Belgia, inundațiile au lovit în principal sudul și estul țării, provocând până joi cel puțin 20 morți. «Așteptăm calmarea situației și bilanțul definitv al dramelor provocate de inundații care par să fie cele mai catastrofale pe care le-a cunoscut vreodată Belgia», a declarat Alexander De Croo, care a și decretat 20 iulie « zi de doliu național». La Liège în Belgia, riveranii râului Meuse au fost obligați să părăsească domiciliile în fața ploilor fără sfârșit și a valurilor crescânde ale apelor râului. Premierul Elio Di Rupo a avertizat populația zonei valone că inundațiile vor căpăta o evoluție periculoasă și, practic, jumătate din oraș a fost evacuat întrucât previziunile meteo erau și ele extrem de pesimiste. Și în Olanda sunt zone în mare dificultate. Astfel, la Maastricht, autoritățile așteaptă ca apele Meusei să iasă masiv din matcă în cursul nopții, ajungând la cel mai înalt nivel cunoscut în ultimele două secole.

Încălzirea climei

Responsabilii politici regionali și naționali din zonele lovite de intemperiile din ultimele zile își multiplică declarațiile referitoare la cauza acestor fenomene. Încălzirea climei pe Terra este cel mai des evocată. Așa se face că protejarea mediului înconjurător va figura prioritar în centrul campaniei electorale în vederea alegerilor legislative din luna septembrie din Germania, ce vor consacra sfârșitul domniei Angelei Merkel. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a chemat vineri conaționalii săi «să se angajeze ferm» în lupta împotriva schimbărilor de climă, singura alternativă, în opinia sa, «în fața fenomenelor meteorologice extreme cum sunt actualele inundații ucigașe ce s-au abătut acum asupra țărilor noastre».

- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

  1. ” Încălzirea climei pe Terra este cel mai des evocată” … de d’alde/neica-nimeni, cel care-l acuza pe Om ca-i cel mai mare vinovat . Neica-nimeni se baga-n seama , pen’ca-i … ” os de ros” , dicisilea’nainte !

  2. Poate vorbiti de racirea globala, dar tot vrajeala e. Pai am facut focul din noiembrie 2020 pana in iunie 2021 nonstop si pomeniti aici de incalzirea globala? Kakai incalzire, firtatilor? Ploi si inundatii au fost mereu in evropa, ba chiar unele cu mult mai rele!

  3. Potopul lui Noe a avut rolul de a spala pacatul. A sters de pe fata Pamantul pe omul care nu mai era om, fiind plin de pacate si indepartat de Dumnezeu. Astazi, inundatiile au acelasi scop. Omul cu fata de diavol NU are ce cauta pe Pamant, pentru ca face numai paguba Imparatiei Cerurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW