Călătorii „neesențiale” cu destinația Uniunea Europeană sunt interzise începând de marți la prânz. Sunt prevăzute totuși unele excepții.
Măsura de mai sus face parte din primele concluzii ale reuniunii G7. În concentrare cu principalii săi parteneri, Uniunea Europeană se închide pentru o durată de minimum 30 de zile începând de marți, 17 martie. Călătoriile „neesențiale” sunt interzise, au anunțat într-un anunț comun președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel. Excepțiile prevăzute se referă la cetățenii și rezidenții europeni de lungă durata, care pot reveni în țările UE.
Comisia Europeană a emis liniile directoare vizând coordonarea mai bună a închiderii frontierelor dintre statele membre. Închiderea frontierelor nu trebuie, totuși, să împiedice piața internă europeană să funcționeze normal, astfel încât fabricarea de material medical sau trimitere de mărfuri, în special materialele perisabile să nu fie afectată. Piața noastră unică este un instrument esențial de solidaritate europeană, a subliniat președinta Comisiei Europene, precizând că se află în discuții cu toate statele membre ale Uniunii în scopul găsirii modalității de înfruntare ca uniune a actualei provocări.
Măsuri în domeniul transporturilor în UE
Pentru a nu încetini inutil traficul, au fost decise controale sanitare la frontiere, care însă nu vor fi făcute decât de o parte a frontierei dintre statele membre, într-o manieră coordonată. Dacă un rezident european prezintă la frontiere semne clare de contaminat cu Covid-9, el nu va fi pur și simplu respins, ci va fi dirijat către un serviciu de sănătate adecvat, fie în țara unde a sosit, fie în cea de unde a plecat.
„Căi verzi” pentru transporturile urgente
În cadrul UE, produsele alimentare, cele medicale, articolele de protecție, dar și animalele trebuie să poată circula fără piedici. De aceea, Comisia Europeană propune așa-numite „căi verzi” la frontiere pentru transporturile urgente. Țările care decid închiderea frontierelor lor – cum este cazul Germaniei, Austriei, Poloniei, Portugaliei ş. a – trebuie să respecte unele criterii. Restricțiile trebuie să fie transparente, anunțate public tuturor statelor membre ale UE, motivate; bazate pe recomandările științifice recunoscute de OMS și ECDC (Centrul european de prevenire a maladiilor). Restricțiile trebuie să fie proporționate și nediscriminatorii
Instituții europene, între care BCE, s-au pus de acord pentru utilizarea tuturor instrumentelor pe care le au la dispoziție pentru susținerea economiei europene aflate în șoc. Potrivit lui Charles Michel, aceste instrumente sunt numeroase O parte din ele au fost deja publicate de Comisia Europeană la finele săptămânii trecute: flexibilitate în privința regulei de 3% deficit bugetar, suspendarea interdicției ajutorului de stat,subvențiile salariale, suspendarea plății taxelor și impozitelor, a TVA și a plăţilor sociale de către societăţi. Comisia Europeană se declara gata să extindă lista acestor facilități, cu scopul de a susține economia europeană.