Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță că AstraZeneca va livra Uniunii Europene 9 milioane de doze cu vaccin anti-Covid-19 în plus față de cantitatea prevăzută inițial, ajungând la un total de 40 milioane de doze (cu 30% mai multe). Laboratoarele respective, care de mai multe zile sunt ținta criticilor și chiar a amenințărilor cu justiția din cauza importantelor întârzieri ale livrărilor de doze, au anunțat duminică reluarea livrărilor cu o săptămână mai devreme decât anunțase recent. În plus, ele promit inclusiv o creștere a capacității de fabricație în Europa.
Londra refuză să împartă cu UE vaccinurile produse în uzinele din Regatul Unit
O atitudine surprinzătoare expusă în aceste zile, extrem de complicate din cauza crizei de vaccinuri anti-Covid-19, a fost auzită din gura unui ministru din guvernul lui Boris Johnson. Michael Gove, ministru de stat britanic, a închis pur și simplu ușa unei împărțiri cu Uniunea Europeană – în ciuda contractelor încheiate deja – a dozelor de vaccin AstraZeneca produse în uzinele situate în Regatul Unit. „Ceea ce este esențial, a declarat el la BBC, este ca noi să ne asigurăm ca programul nostru de vaccinare, planificat deja, să aibă prioritate. Livrările planificate, prevăzute și plătite (pentru nevoile britanice – n.n.) trebuie absolut să continue și nu vor exista întreruperi”.
Berlinul amenință cu justiția
În Germania, ca și în alte țări europene, campania de vaccinare nu avansează îndeajuns de rapid, așa cum fusese prevăzut. Lipsesc dozele de vaccin. Berlinul amenință fabricanții de vaccinuri cu acțiuni în justiție. O întâlnire pe această temă între producătorii de vaccinuri și liderii landurilor germane este prevăzută pentru luni, 1 februarie, în jurul dnei cancelar Angela Merkel. După BioNtech/Pfizer, care a avut probleme de producție, acum și Moderna anunță că nu-și poate respecta angajamentele pentru luna februarie
Deschidere la vaccinurile rus și chinez
Peter Altmaier, ministrul german al Economiei, amenință și el, într-un interviu de presă, laboratoarele cu acțiuni în justiție dacă nu-și respectă angajamentele, vizând în mod clar laboratoarele AstraZeneca. Jens Spahn, ministrul german al Sănătății, s-a declarat deschis la utilizarea vaccinurilor rus și chinez, cu condiția omologării lor de către autoritățile medicale europene.O soluție acceptabilă pentru situația deficitară la livrările de vaccinuri destinate europenilor este așteptată de la întâlnirea dintre laboratoare și landurile germane, sub egida dnei Merkel, stabilită pentru 1 februarie.
Foto: By Whispyhistory – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99366141