-2.8 C
București
luni, 18 ianuarie

Emmanuel Macron iese cu declarații publice. Este chemat de membri ai guvernului să vină cu un «nou contract social»

Președintele Macron a decis să se întâlnească luni, la Elysée, cu partenerii sociali, cu reprezentanții asociațiilor aleșilor și cu președinții Adunării Naționale și Senatului. O declarație oficială asupra situației create de mișcarea Vestelor galbene o va face luni seară, urmând să anunțe unele măsuri ce pot reflecta o schimbare de metodă în abordarea problemelor ce frământă societatea.

În fața «acestui moment grav prin care trece națiunea», așa cum s-a exprimat Elysée duminică, la capătul unei noi zile de mobilizare a mișcării Vestele galbene, marcată din nou de violenţe, se impune conceperea unui nou contract social. Ministrul Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, într-o declarație pentru RTL, dar și Jean Tirole, laureat al Premiului Nobel pentru economie, într-un editorial publicat de «Journal du Dimanche» au subliniat duminică necesitatea urgentă a unui astfel de demers. Se impune, subliniază analiștii de la «Les Echos», ca Emmanuel Macron «să încerce reconcilierea sa cu francezii». Domnia sa – au anunțat duminică seară oficiali de la Elysée – se va adresa luni națiunii. Nu a făcut acest lucru până acum pentru a nu influența manifestațiile și pentru a avea mai întâi un schimb de opinii cu reprezentanții din teritoriu. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Emmanuel Macron urmează să facă niște «anunțuri forte» pentru a răspunde revoltei de moment și, pe baza consultării cu reprezentanți din teritoriu, să găsească soluții «pe măsură».

Măsuri «concrete și imediate»

Este vorba de măsuri «concrete și imediate», așa cum s-a exprimat la postul de televiziune LCI ministrul Muncii, dna Muriel Pénicaud, pentru a se încerca să se dea un răspuns revoltei Vestelor galbene. La Ministerul Economiei are loc o dezbatere serioasă, chiar o controversă între ministrul Economiei, Bruno Le Maire, și Gérald Darmanin, responsabilul cu problemele bugetului, privind găsirea măsurilor vizând puterea de cumpărare a francezilor, pentru a se pune capăt tulburărilor ce afectează de aproape o lună de zile economia țării. Apropiați ai președintelui Macron spun că acesta este în căutarea «unui gest social forte» în privința puterii de cumpărare, fără, însă, să renege ceea ce a făcut până acum, în cele 18 luni de la preluarea puterii. Emmanuel Macron, mai spun apropiații săi, dorește să arate că a înțeles criticile privind gestionarea sa verticală a țării. Așa este explicată convocarea, luni, la Elysée, a partenerilor «pentru a le asculta propunerile și a-i mobiliza să acționeze».

Și parlamentarii majorității sunt invitați la Elysée marți seară pentru a le asculta propunerile și a-i remobiliza. Unii dintre ei pledează pentru «mari reforme fiscale și instituţionale» pentru a se răspunde actualei crize. «De trei săptămâni se face prea puțin, se întârzie, se impune un răspuns social și unul politic care să fie înțeles de opinia publică, întrucât criza Vestelor galbene este de asemenea o criză a democrației reprezentative», pledează unii dintre membrii majorității.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW