Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
În februarie 2022 intră în vigoare embargoul european asupra importurilor de carburanți din Rusia, dar, între timp, cumpărătorii au ajuns acum să plătească mai mult pentru motorina rusească decât în primăvară, au declarat surse din industrie pentru Reuters, citată de OilPrice.com.
Interdicția asupra importurilor rusești de motorină pe mare, care va intra în vigoare în februarie ca parte a unei strategii mai ample de a întrerupe fluxul de venituri al Rusiei, urmează interdicției UE privind țițeiul care va intra în vigoare în decembrie. Două luni mai târziu, interzicerea importurilor rusești de motorină – și a tuturor produselor sale rafinate – va intra în vigoare.
În luna mai, discountul cu care se vindea motorina rusească era de 30 de dolari pe tonă în mai, potrivit Reuters, dar acum este de doar 6 dolari pe tonă în nord-vestul Europei și de 10 dolari pe tonă în Marea Mediterană, pe fondul cererii în creștere.
Europa cumpără carburanți ca să-și crească stocurile la un nivel care să-I permit să treacă în siguranță peste lunile de iarnă. Și deocamdată, discountul cu care este vândută motorina din Rusia face acest produs atractiv, deși este mai mic decât cel din primăvară.
„Cei care pot vor cumpăra motorină rusească și o vor și stoca. Înlocuirea gazului cu produsele petroliere (mai ales în producția de energie electrică – n.red.) se adaugă la cererea existentă și o să trecem la motorina de iarnă. Acesta este unul dintre factorii pentru care produsele rusești nu mai sunt la fel de ieftine ca înainte”, a declarat un comerciant european pentru Reuters.
Nu toate țările europene cumpără însă motorină rusească. De fapt, în ansamblu, Europa și-a mărit achizițiile de motorină de la furnizori furnizorii non-ruși în septembrie, potrivit datelor Vortexa.
Europa este pe cale să importe 1,65 milioane bpd (barili pe zi) de motorină în septembrie, o creștere cu 190.000 bpd față de nivelurile din august. Între timp, importurile europene de motorină rusească au totalizat 44% din totalul importurilor de motorină din Europa până acum în această lună, în scădere de la 51% în august și 60% în iulie. Consumul de motorină din Orientul Mijlociu a crescut la 30%, de la 23% luna trecută.
Ehei, Rusia nu e Serbia anilor 1990 (careia i s-a impus un embargou international)!
Aproape orice produs rusesc supus embargoului a dus la scumpiri in tarile europene, ba chiar mai mult:
cresterea pretului gazelor naturale a dus la oprirea productiei de ingrasaminte chimice la Combinatul AzoMures (de exemplu).
Sa vedem cum vor suporta cetatenii europeni scumpirile energetice care vor urma…