Cu ocazia Centenarului Puccini, Institutul Italian de Cultură din București împreună cu ARTEXIM organizează la Universitatea Națională de Muzică din București pe 14 iunie (orele 09.00-18.00) și 15 iunie (orele 09.00-14.00), simpozionul internațional dedicat sopranei românce Hariclea Darclée (1860-1939) – prima interpretă din istorie a rolului principal din opera „Tosca” de Giacomo Puccini, a cărei premieră a avut loc la Teatrul Costanzi din Roma, pe 14 ianuarie 1900.
Participă: Claudio Toscani (Universitatea din Milano), Massimo Zicari (Conservatorul din Lugano), Barbara Gentili (Universitatea din Surrey), Oana Severin (Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași), Vjera Katalinić (Academia de Muzică din Zagreb), Marco Targa (Universitatea din Calabria), Alessandra Palidda (Universitatea din Manchester), Cristina Scuderi (Universitatea din Milano), Matthew Werley (Universitatea din Salzburg), Livio Aragona (Conservatorul din Milano) și Cristian Mogosan (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”).
O proiecție specială a filmului Metropolis (r. Fritz Lang, Germania, 1927) deschide lista de cine-concerte TIFF.23 (14 – 24 iunie 2024). Filmul va fi proiectat, într-o variantă restaurată, în decorul Castelului Bánffy din Bonțida și va fi însoțit de muzica originală a italienilor de la Edison Studio.
Cine-concertul Metropolis va avea loc sâmbătă, 15 iunie, de la ora 21.30.
Metropolis este un eveniment prezentat la TIFF.23 cu sprijinul Institutului Italian de Cultură.
Edison Studio a mai fost la TIFF în 2021, pentru cine-concertul Inferno. Muzica pentru Metropolis a fost creată și va fi interpretată live de Mauro Cardi, Luigi Ceccarelli, Alessandro Cipriani, Vincenzo Core, Andrea Veneri.
Bilete aici https://tiff.eventbook.ro/music/bilete-tiff-2024-cine-concert-metropolis.
Regizorul italian Daniele Luchetti este invitat special la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania https://tiff.ro (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca). Considerat unul dintre cei mai importanți cineaști italieni contemporani, acesta va fi celebrat în secțiunea 3×3 și va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă la Cinematografia Mondială.
Cineastul va fi prezent la proiecția filmului Încredere https://tiff.ro/festival/2024/incredere (Confidenza, 2024) sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților.
În cadrul secțiunii 3×3, publicul de la TIFF.23 va putea vedea 3 dintre filmele regizorului: Școala, Legături și Încredere.
Partener: Institutul Italian de Cultură
În cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu https://sibfest.ro/ FITS, care va avea loc în perioada 21 – 30 iunie 2024, Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale – Compagnia Pippo Delbono prezintă premiera mondială a spectacolului „Trezirea”https://emiliaromagnateatro.com/production/il-risveglio de Pippo Delbono pe 21 iunie la ora 16.00 și pe 22 iunie la ora 21.00, la Fabrica de Cultură – UniCredit – Sala Faust.
Unul dintre co-producătorii spectacolului este Institutul Italian de Cultură din București.
Muzeul Național de Artă al României, Ambasada Italiei în România și Institutul Italian de Cultură din București prezintă expoziția ILEANA SONNABEND & ARTE POVERA, curatoare Ilaria Bernardi.
Expoziția, care va fi deschisă publicului în perioada 26 iunie – 22 septembrie 2024, este realizată în colaborare cu Antonio Homem de la Sonnabend Collection Foundation.
Prin expoziția ILEANA SONNABEND & ARTE POVERA, MNAR, în colaborare cu Ambasada Italiei în România, IIC din București și Antonio Homem de la Sonnabend Collection Foundation, aduce un omagiu vieții și operei galeristei de origine română Ileana Sonnabend.
În închiderea stagiunii 2023-2024, Opera Naţională Română din Iaşi prezintă, în premieră, spectacolul „Turandot”, de Giacomo Puccini, pe 29 şi 30 iunie, de la ora 18.30.
Evenimentul face parte din manifestările organizate cu ocazia Centenarului Puccini.
Scenografia este semnată de scenografa italiană Alessandra Boffelli Serbolisca.
Eveniment organizat în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din București.