Evoluția industriei construcțiilor este determinată de fluctuația cererii de case și spații de birouri și influențează direct activitatea companiilor care se ocupă cu închiriere schele sau utilaje de construcții.
De aceea, prognoza pieței de construcții după valoare și volum, suprafețe și unități construite, atât în domeniul rezidențial, cât și în cel comercial, este extrem de importantă pentru investitorii din acest domeniu.
Sectorul construcțiilor a fost grav afectat în 2020, dar își va reveni!
Din cauza epidemiei, sectorul construcțiilor din Europa a fost grav afectat în 2020. Totuși, este de așteptat că în 2021 acesta să își revină cu până la 5%, acest lucru fiind benefic și pentru firmele care închiriază echipamente de construcții, utilaje, mașini sau schele.
Cunoscând datele și analizele industriei construcțiilor din Europa și țînând cont de indicatorii de performanță ale rapoartelor realizate, se poate detalia dimensiunea pieței. De asemenea, se pot realiza prognoze care urmăresc tendințele emergente și oportunitățile prezente pe piață. Astfel, cei interesați să investească în domeniul construcțiilor pot aprecia mai bine riscurile pe care și le asumă investind în cele peste 40 de segmente din spațiul rezidențial, comercial, industrial sau instituțional.
Evoluția pieței globale europene de construcții în 2020
Față de octombrie 2020, producția în construcții în Europa a crescut cu 1.2 % în noiembrie 2020. Totuși, dacă se face analiză anuală, această a scăzut cu 1.1% față de 2019. Acest lucru este explicat, printre altele, și de faptul că în 2020, în Spania și Franța cererea de locuințe a scăzut.
COVID-19 afectează industria construcțiilor
Un alt fenomen reliefat de rapoartele și statisticile realizate pentru piață europeană de construcții este reducerea cererii de construcții comerciale în 2021. Dacă ținem cont de situația financiară a firmelor și de impactul pe care COVID-19 l-a avut asupra acestora, nu ar trebui să ne mire aceste cifre. Astfel, în 2021 țările cu blocaje stricte au fost puternic afectate.
Totuși, față de octombrie 2020 construcțiile civile au cunoscut o ameliorare de până la 3%. În țările precum Finlanda, în care blocajele cauzate de pandemie au fost mai puțîn drastice, industria construcțiilor a fost afectată moderat doar în perioada februarie – aprilie 2020.
În plus, aproape 50% dintre țările europene și-au reluat activitatea în domeniul construcțiilor, ajungând la aproape același nivel că înainte de pandemie. Totuși, dacă Gemania și Olanda s-au revenit și chiar au depășit puțîn nivelul față de februarie, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Spania și Cehia încă sunt afectate.
Construcțiile rezidențiale prosperă în 2021
Datorită reducerii taxei de timbru la vânzarea caselor noi, cererea de locuințe din Marea Britanie este în creștere în 2021 și prin urmare, piață construcțiilor rezidențiale prosperă.
Același lucru se simte și în Germania unde pandemia a avut un impact pozitiv asupra piețe imobiliare și sectorul construcțiilor rezidențiale devine din ce în ce mai puternic. Acest lucru este explicat de minimizarea ratelor dobânzilor ipotecare care a generat creșterea considerabilă a cererii de proprietăți rezidențiale și creșterea vânzărilor cu până la 30% față de 2019.
sursa: https://www.romschela.ro/
foto: www.pxfuel.com