Comunicat de la Biroul de presă al PE
Aproximativ 10.000 de participanți sunt așteptați la Parlamentul European de la Strasbourg, pe 9 și 10 iunie
Accentul pus pe alegerile europene din 2024, pe democrație și pe implicarea tinerilor
Principalele propuneri vor fi trimise tuturor eurodeputaților
Sesiunile din hemiciclu pot fi urmărite și online
10.000 de tineri europeni se vor întâlni la Strasbourg pentru a discuta despre viitorul Europei, în contextul războiului împotriva Ucrainei și al viitoarelor alegeri europene.
Vineri, 9 iunie și sâmbătă, 10 iunie, Evenimentul tineretului european 2023 (EYE 2023) va cuprinde peste 300 de activități în persoană și hibride – dezbateri, discuții, oportunități de relaționare, spectacole artistice, activități sportive și ateliere interactive. Acestea au fost create în comun cu instituțiile UE, organizațiile internaționale, societatea civilă, organizațiile de tineret și participanți. Evenimentul este găzduit de Parlamentul European la Strasbourg, o parte din program având loc în aer liber în satul EYE. De asemenea, va fi posibil să participați la eveniment online.
Alegerile europene din 2024 pentru a modela viitorul UE
Președinta PE, Roberta Metsola, va deschide evenimentul vineri, la ora locală 10.30 (11.30 ora României), în hemiciclul Parlamentului. Activitățile ulterioare din incinta PE și din satul EYE vor permite participanților să discute ideile lor cu factorii de decizie, experți și activiști.
„Evenimentul tineretului european din acest an este deosebit de important, deoarece este ultimul înainte de alegerile europene din 2024. Apelul meu către toți participanții este să împărtășiți această experiență în orașele, orașele și satele voastre. Să vă implicați. Să răspândiți mesajul Europei. Să votați. Și să vă convingeți prietenii și familia să voteze. Pentru că, în cele din urmă, viitorul Europei depinde de voi”, a spus președinta Metsola.
În contextul alegerilor europene care vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024, participanții vor discuta despre priorități-cheie, cum ar fi justiția climatică, încălzirea globală și strategia UE în domeniul biodiversității. Anul european al competențelor și necesitatea de a se adapta la tranziția verde și tehnologică, la lecțiile învățate în urma pandemiei de COVID-19 și la modul de abordare a inegalităților sociale și a excluziunii în Europa vor fi, de asemenea, abordate. Participanții vor discuta despre protecția valorilor UE, despre rolul Europei într-o lume în schimbare – marcată de invazia Rusiei în Ucraina –, politica privind migrația și necesitatea implicării și participării tinerilor.
Mai multe detalii despre program, vorbitori și activități (inclusiv două concerte în aer liber în serile de vineri și sâmbătă) sunt disponibile în program.
Rezultatele discuțiilor
După sesiunea de închidere de sâmbătă, ora locală 16.30 (17.30 ora României), ideile, așteptările și preocupările tinerilor vor fi rezumate și reunite într-un raport care va fi distribuit tuturor eurodeputaților. Câțiva participanți vor putea să dezvolte ideile pe care le consideră cele mai captivante și să le prezinte direct eurodeputaților în timpul unei audieri EYE planificate pentru toamna anului 2023.
Aceasta este cea de-a cincea ediție a EYE, care reunește tineri din Uniunea Europeană și din întreaga lume, pentru a împărtăși și modela ideile lor cu privire la viitorul Europei. Este o oportunitate unică pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani să vorbească, să se inspire și să se întâlnească cu experți, activiști, influenceri și factori de decizie, în inima democrației europene.