10.2 C
București
marți, 20 aprilie

Emmanuel Macron: Întregul teritoriu francez intră de luni în „zona verde”

Președintele Emmanuel Macron s-a adresat duminică seară francezilor pentru a patra oară de la începutul acestui an, în perioada complicată a crizei sanitare și economice provocate de pandemia de Covid-19. El a prezentat detalii în ce va constă noua fază a ieșirii din izolare și din restricțiile severe instituite pentru combaterea virusului ucigaș și a pus primele jaloane ale etapei post-Covid.

De luni, 15 iunie, a precizat de la începutul intervenţiei sale televizate președintele Macron, întregul teritoriu al Franței, cu excepția departamentelor Mayotte și Guyane, devine „zonă verde”. Cafenelele și restaurantele se redeschid în Île-de-France (zona Parisului). Creșele, școlile și colegiile vor putea reprimi, începând din 22 iunie, toți copiii, a căror prezență va fi obligatorie. Nu a făcut niciun anunț în privința liceelor. Vor fi din nou autorizate vizitele în casele de bătrâni.

„Începând de luni, a spus președintele Macron, noi vom întoarce pagina primei faze a crizei pe care am traversat-o”.

Marcând faptul că Franța a repurtat „o primă victorie contra virusului” Covid-19, președintele Macron a ținut să sublinieze că „lupta împotriva pandemiei nu este totuși terminată”, dar se declară mulțumit de această primă victorie. Le-a cerut francezilor să rămână vigilenți în faţa virusului care continuă să circule, chiar dacă cifrele, unii indicatori sunt mai degrabă favorabili.

Lecțiile crizei sanitare

Emmanuel Macron a recomandat să fie făcute analize serioase și să fie trase „toate învățămintele” crizei sanitare, dând asigurări că instituţiile statului sunt gata să corijeze slăbiciunile „rapid și temeinic”. „Putem fi mândri de ceea ce a făcut țara noastra”, a spus Macron, dar a recunoscut existenţa unor nereușite, fragilități: dependenţa ţării de alte continente pentru procurarea unor produse, întârzieri organizatorice, efectele existenței inegalităților sociale și teritoriale.”Doresc ca noi să tragem toate învățămintele din ceea ce am trăit”, a cerut președintele Macron cetățenilor țării.

Avem de reconstruit „o economie puternică, ecologică și suverană”

Președintele Macron a reamintit că Franța a mobilizat 500 miliarde de euro pentru sprijinirea economiei lovite de criza sanitară şi a precizat că această sumă nu este finanţată din creșteri de impozite, în ciuda creșterii considerabile a datoriei naționale. A promis, de asemenea, să acționeze pentru creșterea numărului locurilor de muncă și – un anunț important -să stimuleze relocalizările. În concepția lui Macron, „reconstrucția economiei trebuie să fie de asemenea socială și solidară”.

„Rasismul, antisemitismul și discriminarea” nu sunt temă de negocieri în Franța

Emmanuel Macron nu a evitat să comenteze manifestaţiile ce au loc inclusiv în Franța împotriva violențelor poliției și a rasismului, subiect la care s-a referit direct și categoric. Franța, a subliniat el, nu va accepta rasismul, discriminarea, antisemitismul drept temă negociabilă, dar „nu va șterge nicio urmă și niciun nume din istoria sa”…”nu va dărâma statui”. Președintele Macron, fără a menționa direct mișcarea de protest față de violențele poliției, a ținut să-și exprime în cuvinte ferme sprijinul faţă de forțele de ordine. Acestea, a subliniat domnia sa, „merită sprijinul puterii publice și recunoașterea Națiunii. Fără ordine republicană, nu există nici securitate și nici libertate”.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. FRANTA 17 IISUS HRISTOS 17; Franta 13 TISBITUL 13; FRAN.T.A. FRAN-Fruntea, T-Tisbitul, A-Alb. Fruntea alba a lui Tisbitul.
    PARIS 5/10 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5, GESU CRISTO 10, ELIA 10; Paris 5/8 IISUS 5, MARIA 5, ILIE 8; PAR.IS. PAR, IS-Iisus. Parul Lui Iisus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW