Lovitură pentru Boris Johnson: Negociatorul Brexitului, David Frost, a demisionat din guvernul britanic, fragilizând guvernul conservator

O nouă lovitură, poate cea mai dură, ce-i fragilizează și mai mult situația politică, a primit premierul britanic Boris Johnson sâmbătă, 18 decembrie. Fostul negociator britanic al plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană, David Frost, a demisionat din guvern, invocând serioase dezacorduri politice, a precizat ziarul «Mail on Sunday». Este o informație confirmată de serviciile primului ministru, care au dat publicității scrisoarea de demisie a lui Frost. Demisia, se spune în scrisoare, are «efect imediat» și exprimă neliniștea autorului în legătură cu «direcția» actuală a guvernului condus de Boris Johnson. Potrivit ziarului mai sus citat, David Frost și-a prezentat demisia în urmă cu o săptămână, dar premierul Johnson l-a convins să rămână la post până în luna ianuarie. Cunoscut ca un politician dur, Frost a invocat noile restricții în lupta contra coronavirusului, creşterea impozitelor și politica ce vizează ajungerea la neutralitate-carbon până în 2050. Plecarea lui din guvern, comentează analiști britanici și nu numai, este ultima – de sâmbătă – lovitură dată lui Boris Johnson, a cărui poziție de șef al guvernului este atacată din mai multe părți. La începutul săptămânii trecute, 99 deputați conservatori, deci din partidul său, au votat împotriva întăririi restricțiilor legate de Covid-19 propuse de Boris Johnson. Ca atare, legislația care să deschidă calea măsurilor mai stricte nu a fost adoptată în Camera Comunelor decât cu sprijinul principalului partid de opoziţie, Partidul Laburist. Conservatorii au fost de asemenea loviți de dezvăluirile apărute în ultima vreme în public potrivit cărora membri ai partidului conservator au organizat petreceri chiar în Downing Street, în luna decembrie trecut, exact când țara era supusă unei carantinări draconice, impusă de guvern. Scandalurile și criticile referitoare la gestionarea crizei Covid-19 au dus la scăderea popularității conservatorilor până la cel mai scăzut nivel cunoscut de când Boris Johnson a devenit premier. Ultimele sondaje plasează partidul de opoziție, Partidul Laburist, mult înaintea conservatorilor. Iar «bomboana pe colivă» a fost pierderea de către conservatori a unui prețios loc în Parlament la alegerile parțiale din North Shropshire.

Vicepreședinta Partidului Laburist, Angela Rayner, comentând demisia lui David Frost, aprecia duminică situația din guvern ca «un haos total», susținând că «Boris Johnson nu este la înălțimea misiunii de premier…ne merităm ceva mai bun». În rândul majorității parlamentare, așa cum se exprimă deputatul Andrew Bridgen pentru «Times Radio», Boris Johnson se află «într-un moment decisiv. El trebuie să opereze schimbări sau să plece».


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW