Liderii UE și premierul britanic Boris Johnson s-au reunit luni, în cadrul unei videoconferințe, în speranța de a se reda un impuls negocierii acordului post-Brexit. Mai sunt doar șase luni până la expirarea termenului pentru realizarea unui acord privind relațiile viitoare între Regatul Unit și UE, fără să se fi înregistrat până acum vreun cât de mic progres.
O videoconferință inedită a avut loc luni. Au participat Boris Johnson, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Charles Michel, din partea Consiliului European, președintele Parlamentului European David Sassoli, negociatorul-șef european Michel Barnier, omologul său britanic David Frost, ministrul de stat britanic Michael Gove și ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow.
Premierul britanic ar trebui să se bucure de faptul că Uniunea Europeană „a acceptat să intensifice discuțiile privind viitoarele relații cu Regatul Unit până la sfârșitul lunii iulie” și să dorească „un angajament și o mai puternică dorință de a se ajunge la un acord până la sfârșitul verii”, au indicat oficiali din Downing Street.
Pentru Michel Barnier, data-limită a ajungerii la un astfel de acord este 31 octombrie, lăsând apoi timp statelor membre ale UE și Regatului Unit să ratifice tratatul la care s-ar ajunge și care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.
Luni, 15 iunie, a fost prima dată de la plecarea Regatului Unit din UE când premierul Johnson s-a implicat personal în discuții. După patru cicluri de negocieri ce au avut loc începând din luna martie, europenii și britanicii sunt și acum blocați, fiecare, în poziții totalmente ireconciliabile. „Nu s-a ajuns la absolut nimic”, concluziona sub anonimat un înalt responsabil european citat de „Le Point”.
Urmează o vară intensă
În ceea ce privește ideea prelungirii cu unul sau doi ani a perioadei de tranziție
(care în mod normal ia sfârșit la 31 decembrie 2020), Regatul Unit a încheiat subiectul. De mai multe ori, inclusiv vinerea trecută, Londra a comunicat „oficial” Bruxelles-ului refuzul său de a prelungi perioada respectivă. După anunțul de vinerea trecută, a devenit evident că numai o „reuniune la înalt nivel” poate reanaliza divergențele existente și stabili dacă într-adevăr se dorește plecarea Regatului Unit din UE „fără acord”- o soluție catastrofală pentru economiile acestor țări lovite în plin de pandemia Covid-19.
Londra și Bruxellesul au convenit deja, înaintea reuniunii de luni, să accelereze negocierile. Calendarul este plin în luna iulie cu întâlniri săptămânale, când la Bruxelles, când la Londra, în majoritatea cazurilor în format restrâns, totul pentru a se realiza progrese în dosarele cele mai conflictuale privind viitoarele relații post-Brexit. Printre acestea, prioritare sunt cele privind garantarea concurenței echitabile în materie fiscală, socială sau mediul înconjurător cerute de UE( care se teme de apariția la porțile ei a unei economii fără reguli). Ca să nu mai vorbim de chestiunea explozivă a pescuitului.
În cazul unui eșec, chiar și după intervenția celor mai înalți lideri britanici și europeni, singurele reguli ce vor guverna relațiile comerciale ale Regatului Unit cu Uniunea Europeană vor fi cele ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu controale și taxe vamale dintre cele mai severe. O perspectivă care provoacă mare îngrijorare organizației patronale europene Business Europe.