Valurile de căldură extremă se multiplică pe planetă. Ultimii șase ani, cei mai călduroși înregistrați vreodată în istorie

Un val de căldură puternică s-a abătut începând de duminică pe o mare parte a Spaniei, cu temperaturi extreme ce au obligat locuitorii țării și turiștii să se refugieze în spații cu aer condiționat sau în piscine. Statele Unite ar putea să bată noi recorduri de temperaturi înalte, regiunile de vest ale țării, cu 30 milioane de locuitori, suportând în aceste zile un nou val de căldură, al doilea în ultimele câteva săptămâni. În Canada, recordurile de căldură au distrus în urmă cu câteva săptămâni păduri întregi.

Agenția meteorologică spaniolă (AEMET) a avertizat cea mai mare parte a țării în legătură cu riscul venirii unui nou val de căldură ce ar putea depăși + 40 grade Celsius la Madrid și Sevilla. Nu este scutită de «focul» căldurii decât o mică parte a coastei Atlanticului din nordul Spaniei. Potrivit meteorologilor, în Spania sunt așteptate temperaturi de până la + 44 grade Celsius în valea Guadalquivir de lângă Sevilla. Temperatura cea mai ridicată înregistrată vreodată în Spania este de + 49 grade C.

+47 grade Celsius la Las Vegas

Mercurul termometrelor a urcat în weekendul trecut în majoritatea localităților de pe coasta Pacificului, dar și pe întinse suprafețe din interior. Potrivit Serviciului meteorologic național (NWS), la Las Vegas, localitate situată în plin deșert al Nevadei, a fost înregistrat recordul de + 47,2 grade Celsius, iar într-o zonă a Californiei s-a ajuns la temperaturi de peste +50 grade Celsius, temperaturi nemaicunoscute decât în anul 1942 și în alte trei rânduri începând din 2005. Previziuni privind riscul atingerii unor temperaturi înalte, fără precedent, privesc și multe alte centre urbane americane între care Phoenix, San Jose, zona Silicon Valley, nu departe de San Francisco. Peste 30 milioane de persoane sunt vizate de un «buletin-alarmă» al NWS privind riscul declanșării unor temperaturi extrem de înalte și o secetă fără precedent. Noile avertismente vin la mai puțin de trei săptămâni după precedentul val de călduri de la sfârșitul lunii iunie, ce a lovit vestul Statelor Unite și Canada. Numărul deceselor provocate de acest prim val nu este deocamdată cunoscut cu exactitate, dar este evaluat provizoriu la mai multe sute.

Până acum, activitățile umane au provocat o creștere a temperaturilor mondiale cu circa 1,1 grade Celsius, antrenând furtuni distrugătoare, valuri de călduri mult mai intense, secetă și multiple incendii ale pădurilor. Potrivit Organizației Meteorologice Internaționale (OMI), dar și serviciului meteorologic britanic, probabilitatea depășirii temperaturii mondiale cu 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani este de 40%. Ultimii șase ani au fost, însă, cei mai «calzi» din toată istoria planetei.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW