sâmbătă, 15 august, 2020
22 C
București

Fără precedent: Donald Trump vrea amânarea alegerilor prezidențiale

În spatele anunțului referitor la o posibilă amânare a datei alegerilor prezidențiale, spun surse informate din Washington citate de corespondenți ai presei franceze, s-ar afla o strategie electorală “bine gândită”.

Donald Trump a lăsat a se înțelege joia trecută, într-un mesaj pe Twitter, că alegerile prezidențiale stabilite pentru 3 noiembrie anul acesta ar putea fi amânate. Deși ulterior a precizat că el, personal, nu dorește neapărat acest lucru, clasa politică, luată prin surprindere, a declanșat un val de comentarii. În spatele acestui anunț inedit, spun unii analiști politici citați de corespondentul RFI la Washington, pare să se afle o strategie electorală “bine gândită”. Președintele și-a justificat propunerea prin teama de fraudă electorală, în special în cazul votului prin corespondență, la care ar urma să se recurgă din cauza pandemiei. “Cu vot prin corespondență, scria în mesajul său președintele Trump, alegerile din 2020 vor fi cele mai inexacte și cele mai frauduloase din istorie…Va fi o adevărată rușine pentru Statele Unite”.

Numai că în Constituția Statelor Unite nu se spune că președintele poate decala data scrutinului și Donald Trump știe bine acest lucru. Acest drept îl are doar Congresul american.

Este vorba de o schimbare a strategiei în campania lui Trump?

Cu mesajul în care anunță că dorește amânarea alegerilor, Donald Trump pare că dorește să pregătească spiritele democraților, dar și pe cele ale fanilor săi republicani. Dacă va pierde alegerile din noiembrie, el îi pregătește pentru o reacție a sa de a nu recunoaște rezultatul scrutinului. Fie pentru că rezultatul este prea strâns, fie invocând fraude. Donald Trump va găsi o scuză pentru a spune “nu accept înfrângerea mea și deci nu părăsesc Casa Albă”. Ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Ar fi vorba de o lovitură în forță, ba am putea utiliza sintagma “lovitură de stat”. Este o strategie destul de transparentă. În lunile ianuarie și februarie, Trump era convins că va fi reales fără probleme. De atunci… pandemia și criza economică au schimbat datele.

De ce Donald Trump se poziționează contra votului prin corespondență?

Votul prin corespondență a existat întotdeauna în Statele Unite. Anul acesta, însă, va căpăta o mai mare amploare, mulți alegători fiind persoane bolnave sau în vârstă, care se tem să meargă la vot din cauza pandemiei. Dacă Trump și republicanii se opun facilitării accesului la acest mod de a vota, motivul opoziției este că majoritatea celor care cer votul prin corespondență vor fi mai degrabă democrați, alegători afro-americani, hispanici, care locuiesc în orașe grav lovite de coronavirus. Votul lor nu ar merge în favoarea lui Trump. Ideea lui Donald Trump pentru a se face ales este, deci, să existe o participare cât mai redusă la vot, ceea ce va avantaja partidul republicanilor. Este reamintit în acest context cazul alegerilor din 2016, când una dintre cauzele ce au dus la pierderea alegerilor de către Hillary Clinton a fost un mare procent al abţinerilor în rândul bazei democrate.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Polonia, în recesiune, pentru prima oară de la căderea comunismului

Cu cele 38 milioane de locuitori, Polonia este considerată de analiștii economici europeni de departe cea mai...

Acord de pace între Israel și Emiratele Arabe Unite. Palestinienii se consideră “trădați”

Acordul privind normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite, încheiat joi seară, sub egida Statelor Unite,...

ROBOR este în scădere. Ce se întâmplă cu ratele Prima Casă

Pe data de 5 august, Banca Națională a României (BNR) a redus dobânda de politică monetară de...