Nu este o supoziție. Este o certitudine. Angajații din sectorul bugetar riscă să rămână fără tichete de vacanță și în anul viitor. Indiferent de disputele politice și cele derivate, lunga “facere” a unui Guvern, învestit cu puteri depline, lasă în urmă prea multe probleme care trebuiau rezolvate demult. Totul gravitează în jurul “în principiu, propunem”. Un factor agravant.
Timpul nu așteaptă, cum nu așteaptă deciziile de avarie privitoare la pensii, programe de sprijin pentru mediu economic, plata salariilor pentru cadrele medicale etc. Aceasta deoarece Bugetul nu așteaptă. Fondul de garantare aflat la dispoziția primului-ministru nu este o soluție. Soluția este o decizie guvernamentală sau o Lege a Parlamentului în procedură de urgență. De ce? Simplu. Trebuie. La fel ca în Sănătate, este necesară și în Turism. Totul se leagă de bugetul statului. Restul sunt vorbe și promisiuni. Federația Patronatelor din Turismul Românesc, membră a Uniunii Generale a Industriașilor din România, prin intermediul unei scrisori deschise adresate mediului politic, așteaptă nu răspuns, ci soluții, deoarece tichetele de vacanță reprezintă un sprijin atât pentru refacerea forței de muncă în această perioadă de criză sanitară, cât şi pentru turismul românesc.
Așa cum stau lucrurile în prezent, Ordonanța de Urgență nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță se abrogă cu data de 1 ianuarie 2022. Ce înseamnă abrogarea? Nimic altceva decât: Nu mai există cadru legislativ pentru acordarea voucherelor de vacanță pentru personalul din sectorul public. S-au rezolvat astfel problemele bugetare? În niciun caz, iar soluțiile sunt sugerate în amintita scrisoare deschisă a Federației Patronatelor din Turismul Românesc, și anume: Adoptarea unei Ordonanțe de Urgență, similară OUG nr.226/2020 privind unele măsuri fiscal bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene care:
– Să modifice OUG nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță în sensul prelungirii perioadei de acordare a acestora pentru personalul bugetar;
-Să modifice Legea nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, în sensul prelungirii perioadei în care articolele referitoare la reglementarea voucherelor de vacanță nu se aplică;
– Să modifice Legea nr.153?2017 privind salarizarea personalului din fonduri publice, pentru a se menționa că indemnizația de vacanță se va acorda, în continuare, sub forma voucherelor pe o anumită perioadă de timp.
Mult mai clar: Federația Patronatelor din Turismul Românesc cere că, în procedura de urgență, Legea Bugetului de Stat trebuie să prevadă alocarea de fonduri pentru voucherele acordate personalului din sistemul bugetar. Lege adoptată, promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial înainte de data de 1 ianuarie 2022: “FPTR speră ca programul de guvernare care a fost negociat de Coaliția majoritară să fie însușit de primul-ministru desemnat și să poată fi aplicat începând cu data de 01.01.2022, astfel încât să se acorde vouchere de vacanţă inclusiv personalului bugetar, pentru ca toți angajații să poată să-și refacă forța de muncă și sănătatea după cei doi ani ai pandemiei” – se arată în scrisoarea deschisă a FPTR adresată clasei politice și susținută de către Uniunea Generală a Industriașilor din România.