Un ficat gras este un ficat care conține un plus de grăsime. În termeni medicali, afecțiunea se numește steatoză hepatică. În unele cazuri, această afecțiune poate să nu provoace simptome, mai ales în stadiu incipient, însă acumularea de grăsime îngreunează funcționarea ficatului și poate afecta tot organismul.
Sunt două tipuri principale de ficat gras: boala hepatică steatotică asociată disfuncției metabolice (numită și non-alcoolică) și boală hepatică grasă legată de alcool, un tip mai puțin frecvent față de primul și care este cauzat de consumul de alcool. În fiecare dintre ele, medicul poate recomanda un regenerator pentru ficatul gras cum este silimarina, dar și alte tratamente, în funcție de specificul fiecărui caz.
Care sunt pericolele ficatului gras?
Un ficat sănătos conține o cantitate mică de grăsime. Din cauza obezității, a alimentației proaste și a consumului excesiv de alcool, grăsimea se poate acumula în ficat, ajungând la peste 5% din greutatea acestuia. În acest punct, pot apărea complicații grave, și anume:
- Inflamații la ficat – pot apărea și în steatoza alcoolică, dar și în cea non-alcoolică. Inflamația constantă poate cauza deteriorarea progresivă a ficatului;
- Fibroză hepatică – o inflamație cronică poate duce la cicatrizarea țesutului hepatic, îngreunând funcționarea normală a acestui organ;
- Ciroză hepatică – este o complicație gravă, în care ficatul își pierde abilitatea de a funcționa din cauza cicatricilor extinse și a pierderii celulelor sănătoase;
- Insuficiență hepatică – în stadii avansate, ficatul nu mai poate îndeplini funcțiile esențiale, cum ar fi reglarea metabolismului și detoxifierea sângelui;
- Risc crescut de cancer hepatic – pacienții cu ficat gras au un risc mai mare de a dezvolta carcinom hepatocelular.
Semnele timpurii ale ficatului gras
Sunt câteva simptome care pot apărea atunci când o persoană are ficat gras:
Disconfort abdominal ușor
Unii oameni care au ficat gras pot simți un disconfort ca o durere surdă în partea dreaptă a abdomenului, în dreptul ficatului. Disconfortul nu este unul permanent, ci poate apărea și dispărea.
Urină închisă la culoare
Ficatul gras poate provoca modificări ale culorii urinei, făcând-o să pară mai închisă ca de obicei. Se întâmplă acest lucru din cauza afectării ficatului, care nu mai procesează corect bilirubina.
Confuzie și probleme de concentrare
Rolul principal al ficatului este de a filtra sângele și de a metaboliza substanțele. Însă atunci când acest organ suferă. Poate acumula toxine în sânge, provocând probleme cognitive.
Umflarea ușoară a picioarelor și gleznelor
Un alt semn timpuriu al ficatului gras este edemul sau umflarea ușoară a picioarelor și gleznelor. Această problemă este provocată de retenția de lichide, ce poate fi asociată cu disfuncția hepatică.
Pierdere sau creștere inexplicabilă în greutate
În stadii incipiente, o scădere în greutate poate fi cauzată de lipsa poftei de mâncare asociate cu disfuncția ficatului. Pe măsură ce boala avansează și ficatul este din ce în ce mai afectat, persoana poate crește în greutate, din cauza dezechilibrelor hormonale și modificărilor metabolismului.
Alte simptome
Mai sunt și alte semne care pot avertiza asupra ficatului gras: roșeața palmelor, dureri ale articulațiilor, dar și o creștere a enzimelor hepatice la analizele de sânge (alanin transaminaza și aspartat transaminaza). Există însă și posibilitatea ca ficatul gras, în stadii incipiente, să nu dea niciun fel de simptom.
Tratamente eficiente pentru ficatul gras
Boala ficatului gras poate fi tratată de către un medic gastroenterolog sau hepatolog. În multe cazuri, problema se ameliorează prin modificări ale stilului de viață, iar în altele cu tratament medicamentos.
Un lucru important pe care trebuie să-l înțeleagă pacienții diagnosticați cu ficat gras este că acesta este un semnal de alarmă că trebuie să facă anumite modificări în stilul de viață. Acestea pot include: necesitatea de a scădea în greutate printr-o dietă personalizată, schimbarea alimentației, cu una bazată pe: legume și fructe, proteine slabe și grăsimi sănătoase, cum sunt cele din pește sau nuci. De asemenea, va fi nevoie de limitarea consumului de băuturi îndulcite, alcool sau alimente procesate. Adoptarea unui program de exerciții fizice regulate este și el benefic, îmbunătățind sănătatea ficatului, prin reducerea grăsimii hepatice.
La recomandarea medicului, pacienții cu ficat gras pot opta pentru medicamente hepatoprotectoare, cum sunt cele cu extract standardizat de silimarină, care contribuie la regenerarea celulelor hepatice, datorită proprietăților antiinflamatoare și antioxidante.