10 filme și o retrospectivă de animație a multipremiatului Géza M. Tóth construiesc generoasa selecție din programul Zilei Maghiare la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. S-a deschis și programul de conversații din spațiul TIFF Lounge, aflat în Piața Unirii. La întâlniri vor participa, printre alții, actorii Darko Perić, István Téglás, Judith State, regizorii Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu sau Matei Dima (Bromania).
Miercuri, 14 iunie, aproape toate sălile de cinema din Cluj au programate filme din cinematografia maghiară. Regizorii Claudia Benkő și Zsolt Magyari sunt prezenți pentru a-și prezenta scurtmetrajul 1939, o poveste polițistă ce precede proiecția filmului Puterea/Power, un expozeu al jocurilor de putere din spatele scenei politice semnat de regizorul Mátyás Prikler.
Invitat la TIFF.22 este și regizorul Szilárd Bernáth pentru a discuta cu publicul despre Larry, povestea unui tânăr pe care muzica hip hop îl ajută să-și depășească defectele de vorbire. Tragedia sportivului român de etnie maghiară Zsolt Erőss l-a inspirat pe Sándor Csoma pentru Vârfuri și abisuri / Heights and Depths iar întâlnirea între regizor și spectatori de la finalul proiecție se anunță foarte interesantă.
Animația selectată în programul Berlinalei, Oamenii arbori/ White Plastic Sky (r. Tibor Bánóczki și Sarolta Szabó) propune o lume distopică în care oamenii se transformă în copaci odată ce împlinesc 50 de ani. Premiat la Locarno pentru Cea mai Bună Imagine, clasicul Amurg/Twilight (r. György Fehér, 1990) expune drama unui detectiv pe cale să se pensioneze ce încearcă să găsească ucigașul unei școlărițe. O retrospectivă a peste două decenii de carieră este ocazia perfecta de a reveni la Cluj-Napoca pentru cel mai apreciat regizor de animaţie maghiar, Géza M. Tóth. Retrospectiva include scurtmetrajul Maestro, nominalizat la Oscar în 2005, și filmele Icar, Ergo, Mama, Chibrituri şi Opera 130.
Programul complet al Zilei Maghiare poate fi descoperit aici. Secțiunea este prezentată de MOL România, Departamentul pentru Relații Interetnice, National Film Institute Hungary, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Asociația Filmtett.
S-a deschis TIFF Lounge
În programul zilnic al cinefililor nu trebuie sa lipsească dezbaterile TIFF Talks și conversațiile InspiraTIFF. Inspirați de filmele din festival, invitați precum Darko Perić, István Téglás, Judith State, regizorii Alexandru Solomon, Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Matei Dima (Bromania) sau scriitoarea Nora Iuga provoacă publicul la un schimb de idei legate de rolul artistului în societatea contemporană, religia sau producțiile românești care au bătut recorduri de spectator. Programul complet poate fi descoperit aici https://tiff.ro/tiff/stiri/tiff-lounge-intalniri-de-neratat-cu-actori-regizori-si-invitati-speciali