Ziua de 6 iunie în istorie

6 iunie 1599 – S-a născut Diego Rodriguez de Silva Y Velázquez, unul dintre cei mai cunoscuți pictori spanioli din sec. al XVII-lea. Reprezentant al stilului baroc, s-a remarcat în special ca portretist la curtea regelui Filip al IV-lea al Spaniei. În același timp, Velázquez este creatorul unei noi viziuni și al unui nou mod de zugrăvire a naturii. Acest lucru a determinat ca, la sfârșitul secolului al XIX-lea, majoritatea impresioniştilor să valorifice în pictura lor moștenirea lui Velázquez. La 6 octombrie 1623, tânărul Velázquez a fost numit „pintor de camera” (pictor de curte) și a locuit împreună cu familia la Madrid, în palatul Alcazar. Între anii 1651 și 1660, Velázquez își continuă cariera la curtea regală, timp în care creează noi capodopere. Tabloul său intitulat „Las Meninas” (cunoscut și ca: Doamne de onoare sau Familia lui Filip al IV-lea) este una dintre cele mai ilustre creații din istoria picturii universale.By Vasily Andreevich Tropinin – Olga’s Gallery, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53859

6 iunie 1799 – S-a născut A.S. Puşkin, poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, considerat a fi cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne. Pușkin a fost inițiatorul folosirii dialectului local în poeziile și piesele sale, creând un stil propriu de amestec al narațiunii cu teatrul, idila şi satira – asociate cu literatura rusă și influențând major scriitorii ruși care i-au urmat. În 1823 se mută la Odessa, unde intră din nou în conflict cu guvernul care-l trimite în exil în nordul Rusiei, unde va sta din 1824 până în 1826. Cu ajutorul anumitor autorități, reușește să-i facă o vizită Ţarului Nikolai I pentru o petiție cu privire la eliberarea lui, pe care o și obține. Tot atunci (1823), începe să lucreze la marele său roman în versuri, Evgheni Oneghin, care va aduce triumful realismului în literatura rusă. În 1837, înglodat în datorii și în mijlocul zvonurilor despre relația amoroasă a soției lui, Natalia Goncearova, cu aventurierul francez d’Anthes, pe 27 ianuarie Pușkin îl provoacă pe presupusul iubit la duel. În urma duelului, amândoi bărbații sunt răniți, dar Pușkin mortal. Astfel, Rusia îl pierdea pe cel mai important poet și dramaturg romantic al secolulului al XIX-lea.

sursa foto: alexandranadane.ro

6 iunie 1883 – A murit compozitorul Ciprian Porumbescu. Acesta a început studiul muzicii la Suceava și Cernăuţi, apoi a continuat la „Konservatorium für Musik und darstellende Kunst” în Viena, cu Anton Bruckner şi Franz Krenn. Între 1873 şi 1877 a studiat teologia ortodoxă la Cernăuți, unde a și condus societatea studențească Arboroasa.

A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa. Printre cele mai populare lucrări sunt: ”Balada pentru vioară şi orchestră” op. 29, opereta ”Crai nou”, pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Braşov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883). În plus, a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic ”Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi și de către Albania pentru imnul național ”Hymni i Flamurit”. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României din epoca Ceaușescu, Trei culori. A murit la 29 de ani la Stupca, acum acest sat fiind numit în onoarea sa Ciprian Porumbescu.

Surse: calendar.eclub.ro, ro.wikipedia.org

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW