Finlanda, țară care are o frontieră cu Rusia de 1300 km, și-a anunțat duminică oficial candidatura la integrarea în Alianța Atlantică. Președintele finlandez și un Consiliu guvernamental ”au decis, împreună, ca Finlanda să ceară să devină membră a NATO”, a declarat duminică șeful statului, Sauli Niinistö. ”Este o zi istorică, o nouă eră se deschide”, a afirmat președintele finlandez la o conferință de presă ținută duminică. Surse moscovite, citate de jurnaliști străini, spun că Vladimir Putin ”a văzut deja roșu în fața ochilor” cu prilejul aderării la NATO a fostelor republici sovietice Lituania, Letonia, Estonia și Polonia. Sâmbătă, președintele Finlandei l-a chemat la telefon pe Vladimir Putin pentru a-l informa personal despre candidatura țării sale la NATO, înaintea unei reuniuni decisive în Suedia în vederea unei probabile cereri de aderare a acesteia, consecință directă a invadării Ucrainei de către Rusia. Vladimir Putin l-a avertizat că dacă aderă la NATO va comite ”o eroare”, întrucât ”nu există vreo amenințare la adresa securității Finlandei”. De notat că, după anunțul de duminică, luni urmează ca parlamentul finlandez să examineze și să supună votului proiectul aderării la NATO. Se știe deja că este previzibil un vot pozitiv al majorității aleșilor finlandezi.
Interferența turcă
În ciuda opoziției de ultim minut a Turciei, țările membre ale NATO sunt aproape de găsirea unui consens asupra apărării integrității Finlandei și Suediei, a declarat diplomatul croat Gordan Grlic Radman în marja unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai Alianței, la Berlin. ”Sunt gata să port o nouă discuție cu preşedintele Erdogan pentru a examina problemele pe care domnia sa le ridică”, a afirmat președintele Niinisto. Turcia reproșează ambelor state nordice, Norvegiei în special, că sunt prea tolerante față de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat pe lista neagră a organizațiilor teroriste. Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, și-a exprimat încrederea că cele două adeziuni vor interveni totuși ”foarte rapid”.
În Suedia, care de asemenea se pregătește să anunțe decizia de aderare la NATO, conducerea Partidului social-democrat a convocat sâmbătă reuniunea decisivă de aderare în cadrul căreia formațiunea politică dominantă a premierului țării, dna Magdalena Andersson, ia în considerare abandonarea liniei ostile unei aderări la Alianța Atlantică. Cererile de aderare ale Finlandei și Suediei vor fi transmise la sediul central al NATO în vederea deschiderii negocierilor de aderare, care trebuie votate în unanimitate de cele 30 state membre ale Alianței.
Pe cand blocurile de gheata din Antarctica dispar , la ce ne mai trebuie blocuri … artificiale ?!