Florin Spătaru, ministrul economiei: Fiecare actor din piață trebuie să participe la accesarea banilor europeni

Ministerul Economiei a organizat, luni, o dezbatere publică destinată prezentării metodologiei de preselecție a beneficiarilor direcți și indirecți, potențiali participanți în cadrul IPCEI ME/CT (Microelectronica).

Există un interes foarte mare manifestat la nivelul mediului de afaceri, dar și la nivelul mediului academic pentru accesarea banilor puși la dispoziție prin PNRR de Ministerul Economiei. Dovadă a fost participarea a 97 de reprezentanți ai întreprinderilor din industria microelectronică și ai marilor centre universitare din țară la dezbaterea privind ghidul care stabilește eligibilitatea companiilor ce vor putea accesa banii destinați dezvoltării microelectronicii în România”, a spus ministrul Economiei Florin Spătaru.

Consultarea mediului de afaceri și a celorlalți actori interesați de accesarea fondurilor destinate cercetării și producției componentelor și sistemelor electronice, specifice industriei microelectronice, este esențială deschiderii apelului pentru depunerea de proiecte de săptămâna viitoare.

Guvernul României, prin Ministerul Economiei, pune la dispoziție 500 milioane euro ce vor fi destinate companiilor din industria microelectronică din țara noastră pregătite să investească în crearea de produse inovative specifice domeniului.

Obiectivele proiectului IPCEI-microelectronică constau în structurarea și dezvoltarea competențelor de concepție, fabricație și aplicare a componentelor și sistemelor microelectronice într-un ecosistem național coerent, respectiv securizarea proprietății intelectuale și accelerarea aplicării tehnologiilor avansate în domenii esențiale ale economiei naționale cum sunt industria automobilului, sănătatea sau agricultura de precizie, spațiu, apărare, aeronautică.


România și alte 21 de state membre ale Uniunii Europene reunite în Consiliu  la 7 decembrie 2021 au semnat o declarație comună angajându-se să consolideze lanțul valoric al componentelor și sistemelor electronice în Europa, cu un accent deosebit pe întărirea ecosistemului de semiconductoare.

În acest context, investiția 4. Proiecte transfrontaliere și multinaționale – Procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare, denumită în continuare IPCEI ME-CT, prevăzută în cadrul componentei 9. Sprijin pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare, inovare din PNRR, reprezintă instrumental prin care România participă la un proiect de anvergură ce reunește peste 100 de companii din toată Europa.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW