Florina Cercel, ultima haltă în Paradis

A mai apus o stea… Întotdeauna cuvintele sunt de prisos în astfel de împrejurări, însă cu toţii ştim că pentru actori vine, mai devreme sau mai târziu, şi vremea ultimului şi celui mai greu rol, atunci când, metaforic vorbind, cortina cade pentru ultima oară.

Ne-au părăsit, în ultimele decenii, mari nume ale cinematografiei româneşti, şi din păcate această sarabandă tragică continuă cu încă o vedetă: Florina Cercel.

Actrița Florina Cercel a murit la vârsta de 76 de ani, marți, a anunțat Teatrul Național București, din echipa căruia aceasta a făcut parte. Actriţa Florina Cercel va fi înmormântată joi, la ora 13.00, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu, informează Teatrul Naţional, într-un comunicat preluat de b1.ro şi digi24.ro. Joi, de la ora 10.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al regretatei actriţe va fi depus în foaierul Sălii Mari a Naţionalului bucureştean, pentru ca toţi cei care au îndrăgit-o să poată să îşi ia rămas bun, precizează sursele citate.

Născută la 28 ianuarie 1943, la Piatra Neamţ, în cei 41 de ani de carieră a interpretat peste 100 de roluri. A terminat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1964, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan.

Este deţinătoarea Premiului UNITER, pentru cea mai bună interpretare feminină/1990 în realizarea rolului Vassa Jeleznova din „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, iar în 2002 primeşte Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului în rolul Anna Andreevna din piesa „Revizorul”, de N.V. Gogol, şi primeşte Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, potrivit unor date preluate de pe Cinemagia.

Dintre filmele în care a jucat înainte de 1989 amintim: Dincolo de pod, Ecaterina Teodoroiu, Braţele Afroditei, Vacanţă tragică, Dumbrava minunată, Burebista, Femeia din Ursa Mare, Din prea multă dragoste, iar dintre cele postdecembriste, Trenul din zori nu mai opreşte aici, Poveste imorală, Ultima haltă în Paradis, Viaţa lui Timofei Berezin, serialele ”Inimă de ţigan” şi ”Regina”.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW