Raportul din această toamnă al Fondului Monetar Internațional (FMI) este urmărit cu mare interes de analiști financiari, de decidenți din economie și politică, de companii, în încercarea de a intui viitorul economiei mondiale.
În opinia directorului Departamentului piețelor monetare și de capitaluri al FMI, Tobias Adrian, se impune adoptarea de măsuri vizând întărirea sistemului financiar internațional , dat fiind că, la zece ani de la prăbușirea gigantului Lehman Brothers, există noi riscuri legate îndeosebi de îndatorarea globală ce pune în pericol echilibrul acestui sistem.
În raportul din acest an referitor la stabilitatea financiară, Fondul Monetar Internațional (FMI) a făcut un bilanț pozitiv al reformelor deja întreprinse în ultimii zece ani pentru consolidarea sistemului financiar mondial. Băncile sunt acum mai solide, cantitatea și calitatea capitalului lor au crescut considerabil, testele de rezistență a băncilor în cazul unei destabilizări a piețelor au fost pozitive, un mare număr de activități financiare responsabile pentru criza din 2008 s-au redus sau au fost transformate în instrumente de piață mai sigure. Totul ar putea să pară minunat dacă noi nori negri nu s-ar fi ivit în ultimele luni la orizont, subliniază Tobias Adrian. «Vulnerabilitatea continuă să se acumuleze și noul sistem financiar se află din nou în fața unor provocări… Sunt necesare măsuri suplimentare pentru întărirea rezistenței la o nouă criză financiară», a avertizat oficialul FMI.
Îngrijorare legată de creșterea îndatorării globale
FMI este îngrijorat – în raportul său – de creșterea îndatorării la nivel global. Creșterea economică s-a relansat, dar ea dă semne de recădere. Ea a fost susţinută prin contractarea a noi datorii, al căror cost a crescut. Ceea ce preocupă este faptul că datoria totală a sectorului nefinanciar (companii, cetățeni) a crescut într-un ritm mult mai rapid decât rata creșterii economice. În țările al căror sector bancar este cel mai dezvoltat, îndatorarea întreprinderilor nefinanciare a progresat mult, ajungând la 167.000 miliarde de dolari, respectiv peste 250% din PIB-ul acestor țări, față de 210% în 2008.
Neliniște privind țările emergente
În Statele Unite, spune raportul FMI, relansarea bugetară va duce la o explozie a datoriei publice, deja considerabile. Zona euro suferă, de asemenea, din cauza datoriei publice ridicate, excepție făcând Germania. Pentru țările emergente, datoriile externe au crescut mult mai rapid decât exporturile lor. Rezultatul: țările unde datoria externă este mult prea mare în raport cu exporturile reprezintă în acest moment 40% din PIB-ul global al țărilor emergente (cu excepția Chinei). FMI se teme, pe acest fond, de o fugă a capitalurilor. Cu atât mai mult cu cât aceste economii emergente sunt vulnerabile la normalizarea politicii monetare a țărilor industrializate. În condițiile creșterii dobânzilor americane și ale întăririi dolarului american, ale intensificării tensiunilor comerciale, un număr de economii de piață emergente au cunoscut o inversare a fluxului de investiții, relevă raportul FMI. Fluxul de capitaluri ale nerezidenților către piețele emergente s-a diminuat sensibil în ultimul trimestru. Raportul FMI constată că la începutul acestui an s-au înregistrat deja ieşiri de capitaluri de circa 35 miliarde de dolari. Așa încât, relevă FMI, nu este exclusă o destabilizare de anvergură.
FMI a redus pe toată linia prognozele de creștere pentru anul acesta sau pentru anul viitor. Sau a păstrat prognozele la nivelul din primăvară. Este cazul pentru toate marile economii sau blocuri economice ale lumii: Statele Unite, China, zona euro sau economiile emergente. Încetinirea creșterii, spune FMI, nu poate fi trecută cu vederea. Este, în opinia analiștilor economici, dovada că ne aflăm în fața schimbării ciclurilor economice… se face o trecere de la creșterea economică solidă la niveluri mai mici sau chiar către recesiune.
FMI a redus pe toată linia prognozele de creștere pentru anul acesta sau pentru anul viitor. Sau a păstrat prognozele la nivelul din primăvară. Este cazul pentru toate marile economii sau blocuri economice ale lumii: Statele Unite, China, zona euro sau economiile emergente. Încetinirea creșterii nu trebuie să panicheze, spun analiști specializați în prognozele FMI, dar nici nu poate fi trecută cu vederea. Este, spun ei, dovada că ne aflăm în fața schimbării ciclurilor economice… se face o trecere de la creșterea economică solidă la niveluri mai mici sau chiar către recesiune.