7.3 C
București
joi, 22 octombrie

Fonduri europene în valoare de peste 2,3 milioane lei vor asigura crearea unui parc în cel mai mic oraș al județului Mureș

Ieri, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul Attila Zoltan Csibi, primarul orașului Sângeorgiu de Pădure și domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Transformarea unui teren degradat în parc în Orașul Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș”, a cărui valoare totală este de aproape 2,5 milioane lei, pentru modernizarea a peste 16.500 mp și crearea unei zone publice de agrement și recreere în cel mai mic oraș din județul Mureș. Până la finalul lunii iulie 2020, în acest oraș de pe cursul mijlociu al Târnavei Mici vor fi realizate lucrări pentru dotarea zonei într-o manieră modernă, accesibilă localnicilor și turiștilor care sunt atrași de construcția neobarocă deosebită a Castelul Rhédey, amplasat pe locul unei foste mănăstiri medievale.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, respectiv Prioritatea de investiții 5.2, care urmărește revitalizarea orașelor, regenerarea și decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, inclusiv zonele de reconversie urbană. Obiectivul general al proiectului este de a asigura dezvoltarea infrastructurii urbane, prin amenajarea unui teren neutilizat și degradat, respectiv transformarea suprafeței de 16.528 mp în parc public, în vederea îmbunătățirii calității vieții, a atractivității pentru locuitori și turiști precum și a imaginii publice a localității. Edilii consideră că, în acest fel, se vor îmbunătăți și serviciile publice oferite utilizatorilor de parcuri și spații verzi, de terenuri de joacă și de sport la nivel urban.

Concret, prin derularea acestei investiții, parcul va fi accesibil tuturor persoanelor, indiferent de mobilitatea acestora. Noua locație, amenajată peisagistic, va putea fi folosită de bicicliști, copii cu role, cu cărucioare pentru copii și inclusiv de persoanele cu dizabilități locomotorii. Acest parc va fi adecvat, în același timp, pentru activitățile instructiv-educative derulate în cadrul instituțiilor de învățământ existente în oraș. Cadrele didactice vor putea organiza diferite activități în aer liber, specifice studiului direct al biodiversității, precum și activități extra-curriculare pe teme de ecologie si protecția mediului.

  ”Pentru orașul nostru, fiecare proiect european este deosebit de important. Investind fonduri europene în modernizarea acestui teren degradat dovedim cetățenilor noștri atât faptul că suntem interesați de dezvoltarea tuturor zonelor din oraș, dar și că ne preocupă investițiile care nu consumă foarte mult din bugetul public, dar sunt relevante pentru comunitate și pentru turiști. La nivelul județului Mureș, localitatea noastră este situată exact între doi poli turistici de mare interes: municipiul reședință, Tîrgu Mureș și zona de saline și spa, Sovata-Praid, aceasta din urmă fiind în județul vecin, Harghita. Din analizele realizate de ADR Centru la nivel regional, rezultă că turismul este ramura economică prin care Regiunea Centru a depășit zone mult mai cunoscute din țară. La noi în oraș, chiar dacă este cel mai mic din județ, avem acest monument care este Castelul Rhédey și era nevoie de o reabilitare funcțională a spațiilor neutilizate. Am mai accesat fonduri europene în perioada 2007-2013, când am modernizat mai multe artere rutiere din oraș, în cadrul proiectului ”Dezvoltarea economică, socială și durabilă a localității Sângeorgiu de Pădure prin modernizarea unor străzi din oraș”. Valoarea totală a lucrărilor în cadrul respectivului proiect a fost de peste 14 milioane lei. Toate investițiile realizate duc la creșterea numărului turiștilor și la creșterea încrederii cetățenilor în efectul benefic al atragerii de fonduri europene”, a declarat domnul primar Attila Zoltan Csibi, vorbind despre proiectul din Sângeorgiu de Pădure.

Valoarea totală a proiectului ”Transformarea unui teren degradat în parc în Orașul Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș” este de 2.487.728,79 lei, din care aproape peste 2,3 milioane lei sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR și bugetul de stat (98,00% din valoarea eligibilă a proiectului, adică aproape 520 mii euro), diferența fiind reprezentantă de contribuția beneficiarului, Primăria orașului Sângeorgiu de Pădure, la cheltuielile eligibile și la cele neeligibile. Proiectul se va derula pe o perioadă de circa 21 luni, până în data de 31 iulie 2020. Parcurile, cu infrastructura de agrement și turism reabilitată se adresează tuturor categoriilor sociale și de vârstă, prezentând facilități specifice și dotări pentru recreere, sport și joacă. Edilii estimează că numărul de vizite în localitate va crește după implementarea acestui proiect.

  ”La nivelul Regiunii Centru semnăm tot mai multe proiecte pe această prioritate de investiții, respectiv până acum având asigurate sume atrase în valoare de peste 17 milioane lei, adică circa 40% din suma alocată la nivel regional. Mai sunt încă patru proiecte în faza precontractuală și considerăm că vom atrage toate fondurile destinate acțiunilor prin care se îmbunătățește mediul urban. Vorbind despre orașul Sângeorgiu de Pădure, vorbim despre o localitate cu potențial, situată pe o importantă cale rutieră din Regiune, dar care are nevoie de mai multe resurse pentru a se dezvolta. Se caută soluții pentru corelarea investițiilor publice cu cele private și rata șomajului s-a redus în întregul areal de pe Valea Târnavelor.  Chiar dacă este un oraș mic, aici au fost finanțate lucrările de reabilitare a unor străzi, fapt care dovedește capacitatea administrației publice de a derula proiecte pe fonduri europene, prin POR 2007-2013. Acum, prin intermediul Priorității de Investiții 5.2 a Programului Operațional Regional 2014-2020 se alocă fonduri nerambursabile pentru reamenajarea și revitalizarea spațiilor publice abandonate și neutilizate, astfel încât acestea să devină spații de agrement cu funcțiuni multiple toate acestea, contribuind la îmbunătățirea mediului urban și a creșterii calității vieții locuitorilor, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW