Cea de a opta reuniune ministerială a Forumului de cooperare China-Africa (Focac) și-a desfășurat lucrările în zilele de 29-30 noiembrie la Dakar (Senegal) în regim de videoconferință. Șefii diplomaţiilor celor 54 de țări membre ale Forumului, plus miniștrii cooperării economice și reprezentanții Uniunii Africane au participat la o reuniune plenară.
În cursul dezbaterilor, relevă luni seară Dakar Radio France Internationale, o mare parte din dezbateri – la care au fost prezenți fizic mai mulți miniștri chinezi – au fost consacrate relațiilor economice între China și continentul african. Beijingul este în prezent primul partener comercial al continentului. Numai că, la această sesiune, a fost evocată constatarea că această relație «este dezechilibrată» și actualii șefi de stat africani doresc «schimbarea datelor». În 2019, schimburile comerciale între China și Africa au atins circa 210 miliarde de dolari. În același an însă, deficitul comercial al statelor africane în raport cu China s-a triplat, ajungând la 18 miliarde de dolari. De fapt, China exportă în Africa mult mai multe produse decât importă. În plus, ea exportă în țările africane produse manufacturate cu multă valoare adăugată, dar importă în special materii prime africane.
A sosit momentul clarificării adevăratului interes al țărilor africane
«Asistăm la o situație dezechilibrată ce trebuie schimbată, a declarat în cadrul dezbaterilor preşedintele Senegalului, Macky Sall… Ne trebuie accelerarea dezvoltării capacităților industriale africane pentru facilitarea accesului produselor africane pe piața chineză. Un mai bun acces al produselor africane la platformele electronice chineze ar contribui la creșterea volumului schimburilor noastre comerciale în interesul ambelor părți», a spus președintele senegalez. Cereri pe care președintele Xi Jinping a spus că le înțelege. «China», a spus el, citat de RFI, «va mări numărul produselor ce beneficiază de scutirea de taxe vamale în favoarea ţărilor mai puțin avansate, pentru a urca volumul total al importurilor chineze provenind din Africa la 300 miliarde de dolari americani în următorii trei ani».
Cifrele arată și altceva: Deși 70% din exporturile africane sunt destinate Chinei, ele nu reprezintă decât 4% în balanța comercială a Chinei. Problema relației între China și Africa, spune Jean-Joseph Boillot, un reputat consilier al Institutului francez de Relații Internaționale, bun cunoscător al relațiilor chino-africane, este existența unui «dezechilibru major», fenomen constatat treptat de-a lungul anilor între China și țările africane, iar acum se pune problema de a se da răspuns la multiplicarea semnelor de întrebare referitoare la adevăratul interes al țărilor africane.
Toti maharii, cand se cocoata ca scroafele-n copaci, fix la fel fac / fie ca-s din Vest, fie ca-s din Est .