Încă din luna decembrie, 2017, de la publicarea sa pe site-ul Ministerului Turismului, proiectul Legii Turismului a fost îndelung dezbătut de către Ministrul Turismului în cele 8 regiuni, precum și în numeroasele ședințe purtate de Consiliul Consultativ al Turismului și în cele ale Comisiei de dialog social.
În timpul dezbaterilor publice pe proiectul Legii turismului, la data de 13.10.2018, actualul ministru al turismului, prin încălcarea aspectelor procedurale, a publicat un nou proiect al Legii turismului, cu expunere de motive, fara a se face anuntul de punere in consultare publica, astfel cum prevede Legea nr.51/2003 privind transparenta decizionala in administratie publica.
FPTR a semnalat încălcările aduse procedurilor legale prin intermediul unor petiții identice adresate în data de 12 noiembrie 2018,Ministrului Turismului, Corpului de Control al Prim-Ministrului si Primului-Ministru al Guvernului Romaniei, prin petitii identice. În timpul dezbaterilor pe proiectul Legii turismului, altul decât cel din decembrie 2017, se aduc o serie de modificări proiectului după constatarea și recunoașterea de
către Secretarul de stat în Ministerul Turismului – Cristina Ionela Tarteata
a unor încălcări sub aspect procedural.
Deși la momentul prezent modificările rezultate în urma modificărilor produse continuă să lipsească cu desavârșire de pe site-ul Ministerului Turismului. „Pentru a nu goli de conținut etapele de consultare/ dezbatere publică, apreciem că este necesar să se prevadă în Expunerea de motive că varianta transmisă pe circuitul de avizare interministerială nu diferă substanțial de forma anterioară a proiectului care a făcut obiectul consultărilor și dezbaterilor publice”, a solicitat Ministrul Justiției, îndreptățind, astfel FTPR.
Printre neregulile la nivel procedural s-au remarcat, de asemenea, inexistența testului IMM (conform art. 9 din Legea nr.346/2004 );
nevalorificarea punctelor de vedere ale Consiliului Consultativ al Turismului; utilizarea, în textul legii a unor termeni care pot aduce grave neajunsuri în activitatea agențiilor de turism și multe altele, se arată într-o notă de informare trimis- de FTPR către UGIR (Uniunea Generală a Industriașilor din România).
După câțiva ani ani de lupte, Parlamentul a legiferat prin Legea nr.275/2018 constituirea Organizatiei de Mangement al Destinatiei turistice. „Proiectul Legii turismului prezentat, nu tine cont de prevederile Legii nr.275/2018 si schimba in totalitate aportul angajatorului (patronatului) la deciziile in cadrul conducerii OMD-ului, acordand drept de veto pentru unitatile administrativ teritoriale in cheltuirea taxeispeciale de promovare” , informează nota transmisă.