Augustin Lazăr: ,,Nu sunt ofițer, subofițer, agent al fostei Securități sau al altui serviciu de informații”

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a susţinut marţi, la Parchetul General, o conferinţă de presă pentru „clarificarea unor afirmaţii lansate în spaţiul public” privind eventuala sa implicare în cazul disidentului anticomunist Iulius Filip.

Acesta a ţinut să sublineze că ,,nu este ofițer, subofițer, agent sau colaborator al fostei Securități sau altui serviciu de informații’’.

,,Sunt rezervist al Armatei Române la arma geniu”

De asemenea, Augustin Lazăr a afirmat că nu are niciun fel de emoţie pentru orice verificare s-ar realiza în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

,,În ultimele zile, câteva instituţii de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut, mi-au pus etichete de natură să mă decredibilizeze ca om, ca magistrat, ca român. Este prima dată în viaţă când mi se întâmplă aşa ceva şi este suprinzător şi pentru un procuror foarte experimentat cu o carieră foarte îndelungată. În acest context, fac următoarele precizări: Nu sunt ofiţer, subofiţer, agent sau colaborator al fostei Securităţi sau al vreunui serviciu de informaţii. Am făcut şi eu armata (…) şi sunt rezervist al Armatei Române la arma geniu”, a spus procurorul general al Romaniei.

Declarațiile lui Augustin Lazăr vin după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora ar fi refuzat eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip, în calitate de şef al comisiei de liberări condiţionate din Penitenciarul Aiud, în perioada 1985-1986.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis, saptamana trecuta, reverificarea procurorului general Augustin Lazăr în ceea ce priveşte calitatea de lucrător sau colaborator al securităţii, motivul fiind informaţiile noi aparute in presa.


,,Faţă de dezbaterile declanşate în spaţiul public ca urmare a opiniilor avansate de către Mădălin Hodor, funcţionar public CNSAS, inclusiv cele referitoare la Procurorul General Augustin Lazăr, dar şi alte aprecieri pe care le face pe diverse subiecte, Colegiul CNSAS precizează următoarele: – intervenţiile domnului Mădălin Hodor nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei; – Mădălin Hodor nu are mandat de reprezentare din partea Colegiului CNSAS. 2. Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la Procurorul General Augustin Lazăr, Colegiul CNSAS, în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi, care au fost dezbătute în mass-media’’, se arata intr-un comunicat de presa al CNSAS.


Mădălin Hodor, cercetător în cadrul Direcţiei de Investigaţii a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat, într-o postare pe contul personal de Facebook, că informatia potrivit căreia procurorul general Augustin Lazăr a fost un ,,torţionar” înainte de 1989 este falsă. Astfel, disidentul Iulius Filip a fost torționat de lt. col. Lazăr Gheorghe, şi nu de procurorul Augustin Lazăr.


,,Decizia definitivă de poliţie politică a lt. col. Lazăr Gheorghe, șeful biroului CI al Penitenciarului Aiud, publicată în Monitorul Oficial. Domnul Iulius Filip a primit în 2015 numele lui și al altor ofițeri de Securitate care l-au urmărit și torturat în urma cererii depuse la CNSAS. Despre acest Lazăr, și nu despre Augustin Lazăr vorbea domnul Filip. Afirmația că Augustin Lazăr a fost „un torționar” este falsă. Domnia sa a condus comisia de eliberări și nu avea cum să acționeze direct ca „torționar” asupra lui Iulius Filip. Cel care a făcut-o era lt. col. Lazăr Gheorghe. Consider că o discuție despre rolul procurorilor și colaborarea lor cu Securitatea și regimul comunist este binevenită. Dar această discuție, care este, trebuie spus, dureroasă prin prisma realității, nu poate fi făcută în contextul unor campanii mediatice care amesteca minciuna și manipularea în scopuri strict politice cu adevărul și cu problema delicată a moștenirii comuniste”, a afirmat cercetătorul CNSAS.


- PROMO - img

2 COMENTARII

 1. Ratiunea sa-si spuna cuvantul !
  Dar, de ce timp de 30 de ani nimeni nu zise nimic ?
  Acum, se destepta prostul ?
  Prostului caruia i-au trebuit 30 de ani sa gandeasca, tot prost ramane …. si peste 100 de ani !

 2. – De fapt, cine este domnul “Felep” ?! A fost maistru militar… pacate nationale ! Nu i-a placut munca la saiba, se facu “meletar” …, si nu oricum, ci “maistru meletar”.
  Timp de 30 de ani, nu a zis nimic ! Si … ce sa vezi, fix la 30 de ani se destepta prostul.
  Pe zi ce trece, aflam ca avem tot mai multi “ghertoi” si ….foarte multe “ghertoaie” pe la diverse “televiziuni/kkmak” !
  ………………….JTL-uri / javre, tute, lepre si lichele ……………………

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW