Spațiul Schengen s-a extins, anunță ”France 24”. Croația își face intrarea în luna ianuarie, au decis joi statele membre ale UE. În schimb, au fost respinse cererile de aderare ale României și Bulgariei.
”Decizia Consiliului UE a fost adoptată. De acum încolo se confirmă oficial că Croația se alătură spațiului Schengen începând cu 1 ianuarie 2023”, a difuzat pe Twitter președinția cehă a Consiliului UE. Cu votul unanim al miniștrilor de Interne reuniți la Bruxelles, Croația devine al 27-lea membru al acestei vaste zone în sânul căreia peste 400 milioane de persoane pot călători fără control la frontiere.
În schimb, scrie France 24, România și Bulgaria vor trebui să mai aibă răbdare. Candidaturile lor s-au lovit de veto-ul Austriei și al Țărilor de Jos pentru Bulgaria, provocând amărăciune în sală, s-a aflat din sursă diplomatică.”Voi vota contra lărgirii spațiului Schengen cu România și Bulgaria”, a anunțat ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, încă de la sosirea la reuniune. Austria, care se află în fața unei puternice creșteri a cererilor de azil, se teme că întreruperea controalelor la frontierele cu aceste două țări poate conduce la creșterea migrației.
Ruta Balcanilor
Chestiunea extinderii spațiului Schengen a revenit în dezbateri – potrivit France24 – ca urmare a creșterii considerabile a sosirilor ilegale la frontierele exterioare ale UE, după o ușoară diminuare în perioada pandemiei de Covid-19. Această creștere a avut loc în special pe ruta Balcanilor Occidentali, unde începând din luna ianuarie, potrivit Frontex, au fost identificate 139.500 intrări ilegale, dar departe de 764.000 înregistrate în 2015. Se remarcă și faptul că în noile cifre ale intrărilor ilegale pe ruta Balcanilor de Vest, în special prin Serbia, nu intră și exodul ucrainean.
Spre deosebire de Austria, Franța consideră că integrarea Croației, a României și a Bulgariei în spațiul Schengen ar permite ”o mai bună respectare a controalelor la frontiere” și ar conduce la limitarea intrărilor ilegale prin ruta Balcanilor. Aceste trei țări au”făcut mari eforturi pentru securizarea frontierelor lor”, au subliniat ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, și omologul său german Nancy Faeser. Acești doi miniștri s-au reunit cu omologii lor olandez, belgian și britanic pentru a-și întări cooperarea judiciară și schimburile de informații pentru a lupta contra rețelelor de traficanți de migranți.
Ca … austriecii-s iportiti, nicicum nu se discuta ! Dara, pe cand le dai de-a moaca un sfert de tara de la noi, cum ai vrea sa te perceapa decat un slugoi mizerabil si sa trateze c’atare ?