Social-democrații (PSD), comentează postul francez de televiziune pentru informații internaționale „France 24”, citând și France Presse, au dejucat sondajele, ajungând în fruntea listei cu rezultatele legislativelor din România, dar liberalii actualmente la putere sunt în continuare favoriți pentru a forma viitorul guvern.
Conform rezultatelor încă parțiale (de luni dimineață – nn), opoziția a ajuns în fruntea alegerilor legislative de duminică 6 decembrie, din România. Înlăturați de la putere la sfârșitul anului 2019 pe fondul contestării masive în stradă și al criticilor Bruxellesului pe motivul încălcării statului de drept, spune France24, social-democrații (PSD) au obținut acum în jur de 30% din voturi conform rezultatelor publicate luni dimineaţă de autoritatea electorală.
PNL al primului ministru Ludovic Orban, dat deja câștigător în sondajele preelectorale, nu a obținut decât 25,5% din sufragii. Această formațiune politică speră să rămână totuși la putere aliindu-se cu reformiștii alianței USR-Plus, creditată cu 15% din sufragii. France-24 reamintește că, înaintea scrutinului, acesta era scenariul avansat de șeful statului, Klaus Iohannis, provenit din PNL. În mai multe luări de poziții, Iohannis a exclus revenirea la putere a PSD în perioada celui de-al doilea său mandat prezidențial, care expiră în 2024.
Ora negocierilor
Doar încă două partide au trecut de plafonul de 5% din voturi pentru a putea intra în parlament: o formațiune naționalistă și apropiată Bisericii ortodoxe, AUR (cu 9% din voturi) și partidul minorității maghiare UDMR (6%). UDMR, care și în trecut a sprijinit guverne de centru-dreapta, s-a declarat gata să formeze și acum o alianță cu PNL.
„Aștept demisia dlui Orban, ceea ce cer românii prin votul lor”, a reacționat liderul PSD Marcel Ciolacu, citat de France 24, după aflarea rezultatelor scrutinului. „Rezultatele scrutinului nu vor fi cunoscute decât după numărarea finală a voturilor”, a reacționat Ludovic Orban, dând asigurări că în curând încep negocierile în vederea formării viitorului guvern.
O abținere-record
Peste 18 milioane de alegători au fost așteptați la urne, dar, din cauza creșterii numărului de contaminați cu Covid-19 și a dezgustului alegătorilor, doar unul din trei români a mers la vot. A fost o abținere record, subliniază France 24, citând aprecierea autorității electorale. Corupția, clientelismul, aroganța… reproșurile alegătorilor la adresa partidelor politice sunt numeroase.
În străinătate, mai informează France 24, birourile de vot au fost deschise de sâmbătă, unde mai bine de 260.000 de persoane și-au exprimat votul, de două ori mai mulţi decât la precedentul scrutin din 2016. Tineri și activi în cea mai mare parte, alegătorii sunt în general favorabili alianței USR-Plus și programului ei ce propagă asanarea clasei politice.
Împinși de sărăcie, mai remarca France 24, circa 4 milioane de români au emigrat în ultimii ani în special în Europa de Vest, în căutarea unui loc de muncă mai bine remunerat.