Guvernatorul Băncii centrale a Franței, François Villeroy de Galhau, referindu-se la falimentele băncilor americane de zilele trecute, susține că regulile europene în vigoare asigură lichidități suficiente băncilor Vechiului Continent. ”Băncile franceze și europene”, a spus el, ”sunt extrem de solide… Băncile europene nu sunt în situația unor bănci americane dintr-un motiv foarte simplu, faptul că ele nu sunt supuse acelorași reguli”, a subliniat oficialul francez în luarea sa de poziție pe BFM Business. Guvernatorul Băncii centrale a Franței a evocat prioritar reglementarea Bale III, pusă în aplicare după criza financiară din 2008. Uneori criticată, dar care a dovedit eficacitatea regulilor privind lichiditățile și fondurile lor proprii. Potrivit lui François Villeroy de Galhau, 400 de grupuri bancare europene sunt supuse acestei reglementări, în comparație cu doar 13 -cele mai mari – în Statele Unite. Este reamintită o decizie din perioada administrației Trump, în 2019, care a constat în scutirea băncilor mijlocii sau mici de la regulile Bale III, cum a fost și cazul băncilor americane intrate în feliment săptămâna trecută.
Credit Suisse, un ”caz particular”
Aceste falimente au antrenat o cădere pe piețele bursiere, reluate la începutul săptămânii, înainte de a se înregistra dificultățile la Credit Suisse. Această a doua bancă a Elveției a încercat însă să calmeze situația la mijlocul săptămânii, anunțând obținerea unui împrumut de 50 miliarde de franci elvețieni din partea băncii centrale a țării, în vederea restructurării. Credit Suisse, spune guvernatorul Băncii centrale a Franței, este ”un caz particular cunoscut de mai mulți ani”. Este o bancă ce are dificultăți legate de modelul de afaceri practicat și de deficiențele în sistemul său de control intern.
Actuala criză nu a împiedicat Banca Centrală Europeană să continue lupta contra inflației, majorând – cum s-a prevăzut -, joi, rata dobânzilor cu 0,5%. Cred că ”am dat un semnal de încredere, puternic și durabil, în strategia noastră anti-inflație și o încredere în soliditatea băncilor europene și franceze”, a spus guvernatorul Băncii Franței.