Toate cele opt principale sindicate franceze, cărora li s-au alăturat și partidele de stânga, au lansat joi, 19 ianuarie, apelul la o grevă generală și la ample proteste cu participarea a sute de mii de francezi față de proiectul de reformă a pensiilor propus de președintele Emmanuel Macron și de dna prim-ministru Elisabeth Borne. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, circa 60% dintre francezi sunt ostili noii reforme. O reformă care prevede, printre altele, mărirea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, cea a cotizaţiilor de la 41 la 43 de ani și suprimarea regimurilor speciale de pensionare.
Cifrele date publicității de posturile de radio și de televiziune franceze arătau că a avut loc o mobilizare fără precedent în ultimul deceniu. De la Nantes la Marseille, de la Toulouse, Mulhouse, Tarbes la Nice sau Belfort, manifestanții au mărșăluit pe străzile orașelor în tot cursul dimineții. La Paris, valul de manifestanți ce a ajuns la circa un milion de participanți a apărut după orele 14,00.
La Paris, cortegiul protestatar care până joi seară se apropiase de un milion de participanți, a pornit în atmosfera de calm din Place de la Republique către Place de la Nation. Către ora 17,00 au apărut incidente. Forțele de ordine au procedat la interpelarea câtorva zeci de manifestanți, unii dintre ei fiind de fapt elemente extremiste având obiceiul de a se infiltra printre manifestanți pentru a provoca violențe, distrugeri materiale sau a ataca forțele de ordine. Ziariști de la France info au marcat un astfel de episod tensionat pe bulevardul Beaumarchais sau în zona apropiată de Place de la Bastille.
Presa franceză a remarcat un aspect mai special: o participare masivă a profesorilor din învățământul preuniversitar (colegii și licee). Peste 80% din aceste instituții de învățământ nu au funcționat joi. Ministerul Învățământului a comunicat că și în învățământul primar, 42,35% din profesori au intrat în grevă, iar elevii au blocat unele dintre licee și colegii.
Transporturile au fost şi ele puternic perturbate la Paris şi în provincie. La Paris, o linie de metrou din 14 era complet închisă, celelalte circulând doar la orele de vârf. Au avut loc numeroase ambuteiaje, iar unele instituții au decis să se lucreze de acasă.
Aflat joi într-o vizită în Spania, Emmanuel Macron a declarat că ”este bine și legitim ca toate opiniile să fie exprimate”, dar a apărat ”o reformă a pensiilor justă și rezonabilă”. La Paris, dna premier Borne a apărat proiectul noii legi a pensiilor, calificându-l ”a fi purtător de progres social pentru țară”. Textul ei urmează a fi prezentat în Consiliul de miniștri luni, 23 ianuarie.