La două săptămâni de la declanşarea mişcării „Vestele galbene” şi la două zile după violențele de o amploare uriaşă laParis, guvernul francez a decis să asculte revendicările acestei revolte populare. Premierul Edouard Philippe încearcă să găsească o soluţie acestei crize politice, cea mai gravă de la instalarea lui Emmanuel Macron la Elysée. În acest scop, premierul Edouard Philippe i-a primit luni în audienţă, rând pe rând, pe toţi liderii grupurilor politice din Parlament. Pentru marți este programată primirea reprezentanților «Vestelor galbene», deși încă nu se știe cine sunt acești reprezentanți. Pentru miercuri este anunțată o dezbatere în Adunarea Națională și apoi joi, în Senat.
Surse de la Matignon (sediul guvernului) spun că sunt căutate soluții pentru calmarea mișcării «Vestele galbene», care luni continua blocajele în diverse localități ale Franței. Au fost lansate deja apeluri la o nouă mobilizare pentru 8 decembrie. Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a sugerat anularea unui marș pentru apărareamediului înconjurător programat pentru sâmbătă, deși a dispus deja măsuri serioase de securitate.
O săptămână de consultări, înaintea deciziilor
Posturile franceze de televiziune au transmis luni seară și marți programe politice speciale consacrate acțiunilor «Vestelor galbene», în cadrul cărora au avut loc dezbateri pe marginea întâlnirilor pe care premierul francez le-a avut cu liderii politici din Parlament. A reieșit că aceștia au venit cu unele soluții pentru ieșirea din actuala criză. S-a aflat, de pildă, că Olivier Faure, liderul socialiștilor francezi, sprijină ideea comuniștilor de a se prezenta o moțiune de cenzură contra guvernului. Socialiștii cer reintroducerea impozitului pe marile averi, abrogat de Emmanuel Macron, precum și o reuniune consacrată, în general, fiscalității în Franța, puterii de cumpărare a cetățenilor, mult diminuată în ultimele luni, precum și măsurilor ce se impun pentru protejarea mediului înconjurător. Republicanii cer organizarea unui referendum pe tema fiscalității și instituirea unui moratoriu privind prețul carburanților. Ei cer de asemenea măsuri eficiente din partea guvernului, a cărui activitate în aceste momente critice o consideră deficitară. Extremiştii de stânga şi de dreapta – Jean-Luc Mélenchon, respectiv Marine Le Pen -, evocă dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate, în timp ce alţii chiar speră într-o demisie a preşedintelui Macron, una dintre revendicările „Vestelor galbene”.
De remarcat faptul că, în acest moment, premierul Philippe ascultă, dar nu spune niciun cuvânt. Emmanuel Macron și-a schimbat agenda, dar încă nu spune un cuvânt legat de situația de criză politică cum nu a mai cunoscut de la instalarea la președinție. Decizii importante sunt așteptate la finele săptămânii, menite – spun surse apropiate guvernului și președinției – să calmeze revolta «Vestelor galbene».
Factura pagubelor provocate sâmbăta trecută
Bruno Le Maire, ministrul Economiei și Finanțelor, a evocat pierderi la cifra de afaceri între 15% şi 25%, afectând toate sectoarele: comerţul, restaurantele, marile magazine, hotelurile şi turismul. Comercianții vorbesc de pierderi de miliarde de euro. Anne Hidalga, primarul Parisului, într-o apariție la postul de televiziune France3, a evaluat pagubele provocate de violențele de sâmbăta trecută la cel puțin 3-4 milioane de euro doar la clădirile, bulevardele și tot ce ține de patrimoniul imobiliar al Capitalei. Domnia sa nu a făcut și o evaluare a imenselor pagube provocate Arcului de Triumf, comerțului, turismului, magazinelor, restaurantelor, hotelurilor, proprietarilor vehiculelor incendiate. Jacques Creyssel, delegat general al Federației întreprinderilor comerciale și de distribuție (FCD), nu-și ascunde îngrijorarea. Numai în weekend-ul trecut, din cauza violențelor, cifra de afaceri globală ajunge până la 15 miliarde de euro, iar reculul vânzărilor riscă să depășească 30%.
Distrugeri și jafuri au avut loc și în alte orașe ale Franței, evaluate și acolo la zeci de milioane de euro. Societățile de asigurare urmează să stabilească realele pagube și responsabilii pentru comiterea lor.
Pe plan judiciar, riposta se anunță dură
„Violenţele fără precedent”, cum le-a caracterizat prefectul Parisului, sunt urmate de o ripostă judiciară pe măsură. Luni, 139 de suspecţi majori au fost prezentaţi justiţiei, iar la 111 dintre ei li s-a prelungit arestul preventiv. Primele audienţe la tribunal au avut deja loc, altele au fost progamate pentru marţi. Mai toţi suspecţii sunt acuzaţi de „acte de violenţă contra unor persoane care au autoritate publică” – adică poliţiştii şi jandarmii – de «degradarea bunurilor destinate utilităţii publice”, dar şi pentru „port de arme”. Unii dintre arestați sunt pasibili de pedepse cu închisoarea între 3 şi 7 ani.
O primă măsură, anunțată marți de guvernul francez: suspendarea majorării prețului la carburanți
Primul ministru francez Edouard Phillippe a confirmat marți, la o întâlnire cu deputații partidului En Marche și MoDem, un moratoriu parțial asupra majorării prețului carburanților.
„Trebuie să calmăm situația pentru a evita ca ea să degenereze”, a explicat premierul.
Marți ar fi urmat să aibă loc negocieri între premierul Edouard Philippe și reprezentanții Mișcării «Vestele galbene», însă întâlnirea a fost anulată. Reprezentanții protestatarilor anunțaseră că nu mai merg la discuții cu premierul pentru că ar fi primit amenințări cu moartea din partea radicalilor care nu doreau negocieri cu guvernul.
PARIS 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; Paris 5/8 IISUS 5, MARIA 5, ILIE 8; PAR.IS. PAR-Păr, IS-Iisus. Părul Lui Iisus.