Franța: O eventuală eliminare totală a energiei nucleare în 2050 ar fi extrem de dificil de realizat, dacă nu imposibil

Rețeaua franceză de Transport al Electricității încearcă, în studiul său intitulat «Energia viitorului 2050», realizat la cererea guvernului, să răspundă la dificila întrebare cum va reuși Franța să aibă o producție de energie curată în următorii 30 de ani și, mai ales, cu ce costuri. O Franţă 2050 fără energii fosile obținute din gaze, petrol, hidrocarburi sau cărbune, considerate surse poluante, este un obiectiv ambițios pentru atingerea căruia studiul publicat la începutul acestei săptămâni, citat de RFI, propune mai multe scenarii de transformare a sistemului energetic al ţării într-unul cu emisii reduse de carbon, dar care să garanteze securitatea aprovizionării la nevoile industriei și ale consumatorilor particulari.

Realizarea unei energii cu zero emisii de noxe va fi însă imposibilă, subliniază studiul amintit, fără o dezvoltare semnificativă pe termen mediu, până în 2030, a energiilor regenerabile nepoluante, cum ar fi marile parcuri solare și eoliene amenajate pe uscat și pe mare și centralele cu hidrogen.De precizat că, în prezent, Franța îşi obține 70% din energia necesară și 30% din necesarul european datorită celor 58 de reactoare nucleare.

În legea privind energia și clima, adoptată în noiembrie 2019, unul dintre obiectivele fixate este renunțarea treptată la centralele nucleare în favoarea dezvoltării producției de hidroenergie și alte tipuri de energie verde. Numai că acest obiectiv este greu de atins. Planul mai sus amintit prevede ca până în 2035 să fie închise 13 reactoare. Pandemia de coronavirus a schimbat radical datele problemei, obligând liderii lumii și în special pe cei europeni să privească din alt unghi evoluţia economică.

Revenind la studiu, primele trei scenarii propun ca, până în 2050 sau 2060, Franța să-și închidă în ritm accelerat toate centralele nucleare și să crească de zeci de ori producția de energie solară și eoliană cu niște costuri imense. Ori, o eliminare completă a energiei nucleare în 2050 sau chiar până în 2060 ar fi extrem de dificil de realizat, dacă nu imposibil, spun autorii studiului mai sus menționat. În concluzie, studiul Rețelei de Transport Electricitate consideră că toate scenariile evocate sunt mult prea ambițioase pentru a fi realizate în 30 sau chiar 40 de ani și vine cu o soluție de mijloc, în care nuclearul să continue să reprezinte jumătate din producția de energie electrică a Franței.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW