Franța pe urmele Italiei? Premierul Edouard Philippe anunță stare de urgență sanitară

Edouard Philippe a anunțat miercuri seară în Consiliul de miniștri un proiect de lege care permite guvernului să instituie starea de urgență sanitară pe teritoriul Franței. Proiectul respectiv este prezentat joi parlamentului spre aprobare. Executivul dorește ca, astfel, să aibă mijloacele necesare pentru a reacționa „rapid și masiv” , limitând inclusiv libertatea de circulație, împotriva răspândirii coronavirusului.

Premierul francez a anunțat că, prin noul proiect de lege, valabil în următoarele 12 zile, guvernul vrea să aibă puterea de a lua toate măsurile necesare, prin decret, pentru a bloca libera circulație a persoanelor și a exercita controlul asupra respectării stricte a tutror restricțiilor.

Surse informate apropiate guvernului spun că noua inițiativă a premierului poate fi interpretată ca un răspuns la criticile la adresa modului inițial de gestionare a crizei epidemiologice. Se spune că Emmanuel Macron și Edouard Philippe încearcă să obțină instrumente excepționale pentru a gestiona actuala criză, beneficiind și de susținerea parlamentului care intră în sesiune joi dimineață. De remarcat că sesiunea parlamentară are loc cu un efectiv redus (nicidecum cu participarea tuturor celor 577 deputați) și în deplină izolare, cu respectarea strictă a regulilor sanitare. Nu vor purta masca de protecție, iar microfoanele vor fi dezinfectate. Vor avea loc cât mai puține întâlniri, contacte apropiate între parlamentari. Participă câte trei deputați din fiecare grup politic, fără consilieri sau colaboratori. Șefii grupurilor politice vor vota în numele tuturor colegilor lor. Unii parlamentari au anunțat că refuză să participe la sesiune dacă nu sunt efectuate în prealabil teste epidemiologice, fiind știut faptul că până acum au fost înregistrați 26 parlamentari contaminați cu coronavirus.

Pe urmele Italiei? Ce spun cifrele

Experții spun că Franța are 9 zile întârziere în luarea măsurilor de carantinare și izolare față de Italia, țara cea mai afectată de virusul ucigaș. Curba de contaminare și a morților arată existența unor similitudini. În Franța sunt urmărite cu atenție previziunile privind punctul culminant al pandemiei în Italia, după zilele de totală carantină și izolare. Experți de la Universitatea din Genova au pus la punct un model informatic care anticipează acel punct culminant în jurul zilelor de 23-25 martie. Nimic însă nu este sigur, dar nu este exclus ca aceste nouă zile „să schimbe totul”. Pe rețelele de socializare în Hexagon circulă păreri conform cărora, date fiind cifrele, curba contaminărilor și a deceselor asemănătoare evoluțiilor din Italia, epidemia în Franța să aibă același curs în „cele nouă zile”. Mark Handley, profesor la University College din Londra, este unul dintre oamenii de știință care dau crezare unei astfel de paralele, susținute și de cifrele și graficele date publicității de Organizația Mondială a Sănătății.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW