Președintele acționează ”pentru a prelua inițiativa”
Alegerile legislative de duminica trecută, în urma cărora alianța prezidențială nu a reușit să obțină majoritatea absolută, au schimbat radical componenţa Adunării Naționale și posibilitatea președintelui de a-și pune în aplicare, fără alianțe uneori greu de realizat, politicile promise în campania prezidențială. Este deja evident că Emmanuel Macron începe să aibă ”bătăi de cap” în gestionarea situațiilor în plan intern. Așa cum este cunoscut în tradiția republicană, Elisabeth Borne și-a prezentat demisia, în perspectiva alcătuirii unui nou guvern în condițiile în care miniștrii care au fost învinși în scrutinul legislativ urmează să demisioneze.
Emmanuel Macron a refuzat demisia primului ministru căruia, într-un comunicat emis de Elysée, i-a cerut să-și continue în aceste zile activitatea. Era așteptată tot marți o reuniune a guvernului, în cadrul căreia urmau să-și prezinte demisia miniștrii Tranziției ecologice, al Sănătății, al Mării și al Sportului.
Președintele Macron începe marți și miercuri să aibă consultări politice, chiar fără prezența obligatorie a dnei premier Borne, cu liderii partidelor susceptibile a avea grup politic în Adunarea Națională, în scopul identificării ” soluțiilor constructive în serviciul francezilor”. Prima întâlnire a avut loc marți, cu Christian Jacob, liderul partidului Republicanilor. El va fi urmat de François Bayrou (MoDem), Stanislas Guerini (LREM), Marine Le Pen (RN), Fabien Roussel (PCF), Julien Bayou (Ecologiștii), Mathilde Panot și Adrien Quatennens pentru La France Insoumise (LFI).
Matthilde Panot (LFI) a anunțat deja că la întâlnirea de miercuri cu Emmanuel Macron va anunța că partidul pe care-l reprezintă, principal în opoziție, intenționează să prezinte o moțiune de cenzură contra guvernului în funcțiune. S-a aflat că și mulți dintre responsabilii partidului Republicanii îi cer președintelui ”să țină cont de rezultatul alegerilor legislative”, schimbând ”linia politică, primul ministru și guvernul”.
Măsuri în suspensie
În lipsa unei majorități absolute în parlament, Emmanuel Macron riscă să se confrunte cu dificultăți la adoptarea unor măsuri, începând cu controversata reformă a sistemului de pensii, legislație la adoptarea căreia are nevoie de sprijinul partidelor Marinei Le Pen (RN) și al lui Mélenchon (LFI), care se opun totalmente creșterii vârstei de pensionare. La rândul lor, Republicanii (Dreapta), prin Christian Jacob, au precizat: ”Noi suntem și vom rămâne în opoziție, nu va exista un pact cu Emmanuel Macron. Marine le Pen a exprimat ferm intenția de ”a institui blocajul la orice reforme… nocive în primul rând în privința vârstei de pensionare”. Și adoptarea ”pachetului privind puterea de cumpărare”, prevăzut a fi abordat imediat după alegerile legislative, ar putea fi extrem de dificilă. În special reprezentanții alianței Stângii, NUPES, consideră că Executivul nu face destul pentru ajutorarea familiilor cele mai modeste, în special contra creșterii fulminante a prețurilor la alimente și energie. Și dificultățile în calea lui Macron nu se opresc aici.