Joe Biden promite revizuirea poziției Statelor Unite față de Cuba

Statele Unite au promis, după instalarea la Casa Albă a administrației Biden, revizuirea deciziei luate de administrația precedentă de a desemna Cuba drept „stat ce susține terorismul”.

„Ne-am angajat să reanalizăm cu grijă deciziile politice luate de administrația precedentă, inclusiv cea prin care Cuba a fost calificată drept stat ce susține terorismul”, a declarat secretarul pentru problemele presei la Casa Albă, dna Jen Psaki, la întâlnirea sa cotidiană cu presa.

Reamintim că administrația Trump a reinclus Cuba pe lista „statelor care susțin terorismul” la 11 ianuarie anul acesta,cu doar 9 zile înainte de expirarea mandatului lui Trump. O decizie pe care democrații americani au calificat-o ca fiind „în mod flagrant politizată”.

Cuba s-a aflat pe lista statelor ce susțin terorismul începând din 1982. În luna mai 2015, administrația Obama a decis retragerea oficială a acestei țări de pe lista „neagră”, suprimând astfel un obstacol major în calea restabilirii relațiilor diplomatice între Statele Unite și Cuba, „inamici” în perioada războiului rece.

Relațiile bilaterale între Cuba și Statele Unite s-au deteriorat considerabil după venirea la Casa Albă a lui Donald Trump, în 2017. Acesta a înăsprit embargoul contra Cubei, suspendând zborurile aeriene americane către diverse orașe din Cuba, cu excepția Havanei, împiedicând navele de croazieră și yahturile americane să mai meargă în Cuba și limitând transferurile de fonduri de către americanii de origine cubaneză la familiile lor rămase în țară.

foto: By Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America – Joe Biden, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99044263

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW