Frigiderul este piesa centrală din orice bucătărie. Dacă, pentru mulți, cuptorul sau mașina de spălat vase sunt opționale, frigiderul nu poate lipsi. De aceea, atunci când trebuie să alegi un frigider pentru locuința ta, decizia este una importantă. Criteriile în funcție de care îl alegi sunt diverse și trebuie să țină cont de nevoile tale: prețul, capacitatea de depozitare, consumul de energie, funcțiile suplimentare și chiar designul.
Cum alegi frigiderul perfect?
Dacă ești în căutarea unui frigider, trebuie să te gândești, în primul rând, la ce spațiu este disponibil în bucătăria ta. De asemenea, fă un inventar al lucrurilor pe care le stochezi de obicei în frigider. Ai mai degrabă nevoie de un congelator generos sau de spațiu suficient pe rafturile frigiderului? Unele aparate au zona de congelator în partea de jos, astfel că, nu trebuie să te apleci de fiecare dată când cauți ceva în frigider. Un criteriu foarte important este și prețul. Dacă îți dorești un raport calitate-preț foarte bun caută frigidere Arctic pe ideall.ro. Nu uita să verifici și consumul de energie, pentru că îl vei simți în facturile de la lumină.
Cum prelungești durata de viață a frigiderului?
Dacă ai ales frigiderul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale, trebuie să te asiguri că vei avea parte de el timp îndelungat. În mod normal, durata de viață a unui frigider depășește 10 ani, dacă este întreținut corect. Nu uita, însă, că el funcționează fără pauză și are nevoie de câteva măsuri din partea ta. Iată cum îți întreții frigiderul, în câțiva pași simpli:
● Curăță-l de gheață. Chiar dacă frigiderul tău are sistemul no-frost și nu necesită decongelare, gheața care se formează pe pereții lui și în compartimentul special pentru gheață absoarbe și păstrează mirosurile din frigider. Înlocuiește-o periodic pentru a scăpa de ele. Mirosurile neplăcute din congelator pot fi evitate și dacă pui în el o cutie cu bicarbonat de sodiu.
● Verifică garnitura de cauciuc. Dacă aceasta este murdară sau deteriorată, frigiderul nu se închide bine și pierde din putere. O poți spăla ușor cu apă cu săpun. Poți folosi o soluție din oțet pentru a preveni apariția mucegaiului.
● Verifică bobinele. Dacă bobinele din spatele frigiderului sunt înfundate cu praf sau păr de animale, frigiderul va consuma mai multă energie și nu va răci alimentele așa cum îți dorești. Poți folosi un aspirator pentru a îndepărta praful și o perie de mici dimensiuni pentru a curăța locurile greu accesibile.
● Echilibrează-l. Dacă frigiderul nu stă drept, nu se închide perfect. Acest lucru poate dăuna motorului și duce la apariția condensului în interior. Pune un boloboc deasupra frigiderului și verifică dacă este drept.
● Schimbă filtrul de apă. Dacă frigiderul tău are funcția de ice maker, trebuie să te asiguri că apa folosită la producerea gheții este curată. Caută în manualul de utilizare unde se află filtrul de apă și schimbă-l o dată la șase luni.
● Păstrează curățenia. Când stochezi alimente în frigider, acoperă-le cu folie de plastic, pentru a evita ca frigiderul să prindă miros. Poți lăsa o cutie cu bicarbonat de sodiu pe un raft, pentru a absorbi mirosurile neplăcute.
● Nu suprasolicita frigiderul. Așteaptă ca alimentele să se răcească, nu le pune calde în frigider. În felul acesta, aparatul nu va consuma mai multă energie pentru a le răci.[1]
Dacă vei urma acești pași simpli de întreținere pentru frigiderul tău, te vei bucura de el mai mult timp. Nu uita că temperatura la care frigiderul funcționează la capacitate maximă este între 2 și 4 grade celsius, iar aparatul trebuie să fie umplut suficient pentru a da randament.