Furnizorul de electricitate al Metrorex: Greva de la metrou a creat dezechilibre în tot sistemul energetic al Capitalei

Mirela Ionela Achim (b1.ro)

Compania Metrorex a transmis că protestul spontan al sindicaliștilor este ilegal, perturbă ordinea publică şi împiedică desfăşurarea în condiţii normale a transportului de călători în Bucureşti. A mai precizat, de asemenea, că se va folosi de toate mijloacele legale pentru „a opri această ilegalitate”.

Între timp, Viorel Tudose, administratorul companiei Getica 95, furnizorul de electricitate al Metrorex, a declarat că greva de la metrou nu a fost anunţată nici furnizorului şi nici distribuitorului de energie din Bucureşti, astfel că întregul sistem energetic al Capitalei se află în dezechilibru.

Metrorex, nouă reacție la protestul sindicaliștilor

Compania a transmis că, joi seară, circa 250 de sindicalişti şi comercianţi au organizat o adunare spontană, care ulterior s-a transformat într-o acţiune de ocupare a căilor de metrou. În jurul orei 3:30, li s-au alăturat o parte dintre angajaţii Metrorex din tura de noapte care au lucrat la reviziile periodice ale liniilor. Acum, numărul protestatarilor a ajuns la circa 600.

„Acţiunea de protest e ilegală, perturbă ordinea publică şi împiedică desfăşurarea în condiţii normale a transportului de călători în Bucureşti. Metrorex îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziţie pentru a opri această ilegalitate”, a transmis compania, printr-un comunicat.

Potrivit comunicatului, conducerea Metrorex i-a invitat pe cei nemulțumiți de mai multe ori să poarte împreună un dialog civilizat despre solicitările lor, dar „aceștia au refuzat dialogul şi au ocupat abuziv şi ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului”.

„Dorim să adresăm scuze bucureştenilor şi îi rugăm să înţeleagă că, deşi considerăm acţiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viaţa unor oameni. De asemenea asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acţiunile legale la dispoziţia noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă”, au mai transmis reprezentanţii Metrorex.

Furnizorul de electricitate al Metrorex: E haos

Despre problemele generate de acest protest a vorbit, pentru Agerpres, și Viorel Tudose, administratorul companiei Getica 95, furnizorul de electricitate al Metrorex.

„Alimentarea este oprită în anumite staţii de metrou, iar zona Unirii este cea mai afectată. Getica 95 se delimitează de această acţiune. Noi am trimis energia în sistemul energetic naţional, iar acum suntem o victimă colaterală cu pierderi semnificative din punct de vedere financiar”, a susţinut Tudose.

El a spus că angajaţii metroului nu au anunţat pe nimeni pentru a putea fi luate măsurile necesare în vederea echilibrării sistemului energetic, în condiţiile în care Metrorex consumă o cantitate mare de energie, de 25 de MW pe oră.

„Şi noi am fost sunaţi de cei de la distribuţie să ne întrebe ce se întâmplă, că este un haos, nu ştia nimeni. În acest moment este dezechilibrat tot sistemul de distribuţie al Bucureştiului”, a mai declarat Viorel Tudose, pentru Agerpres.

Reacția ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, la protestul sindicaliștilor de la metrou

Într-o postare pe Facebook, Cătălin Drulă (USR–PLUS), ministrul Transpoturilor, a susținut că protestul spontan de azi e o „acțiune ilegală”.

„Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri. Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii. Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toți contribuabilii care susțin prin subvenție de la bugetul național activitatea și, evident, salariile de la companie. (…)

Nu vă lăsați amăgiți: miza ocupării ilegale a unor șine de metrou nu o reprezintă binele angajaților. Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spații comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spațiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex și firma sindicatului USLM în 2018. O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare”, a mai scris Cătălin Drulă.

Acesta a mai precizat că are legea de partea sa și nu va da înapoi.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW