Grupul țărilor cele mai industrializate – G7 a acuzat miercuri Moscova că ”pune în pericol” întreaga regiune din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, și cere restituirea respectivei centrale către autoritățile ucrainene. ”Noi cerem ca Rusia să predea imediat proprietarului suveran legitim, Ucraina, controlul total asupra centralei nucleare de la Zaporojie.Controlul permanent al centralei de către Rusia pune în pericol întreaga regiune”, scrie G7 într-un comunicat publicat de Germania, țară care asigură anul acesta președinția grupului. Personalul ucrainean care exploatează centrala nucleară de la Zaporojie trebuie să se poată achita de funcțiunile sale fără a se afla sub amenințări și presiuni, mai scrie G7, declarându-se ”profund preocupat” de gravul pericol la care armata rusă expune securitatea instalațiilor nucleare ucrainene. Ocuparea lor de către trupele Moscovei determină ”o agravare considerabilă a riscului unui accident sau a unui incident nuclear și pune în pericol populația Ucrainei, a statelor vecine și întreaga comunitate internațională”, subliniază comunicatul G7.
Ultime informații provenite din surse locale și de la corespondentul RFI relatează că în noaptea de marți spre miercuri trupele ruse au bombardat regiunea Dnipropetrovsk, în centru-est al țării, vizând o localitate situată în imediata apropiere a centralei de la Zaporojie, Marganets. Au fost ucise 13 persoane și rănite alte 11 din rândul civililor.
Criză legată de pericolul reprezentat de centrala de Zaporojie
Situația este ”periculos tensionată” în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată încă din 4 martie sub controlul trupelor ruse. Zona centralei a fost bombardată cel puțin în două rânduri începând de vinerea trecută, Kievul și Moscova acuzându-se reciproc de comiterea atacurilor respective. Unul dintre bombardamente, cel de vineri, a deteriorat linia electrică de înaltă tensiune, provocând oprirea automată a unuia dintre cele trei reactoare nucleare permanent în funcțiune în centrală (din cele șase existente). Nicio misiune independentă nu are acces în zona respectivă și funcționarea centralei este asigurată de angajați ucraineni. Agenția internațională a energiei atomice (AIEA) a considerat în reacția sa de sâmbătă drept ” tot mai alarmante” informațiile provenite de la Zaporojie.