Forțe armate ruse au ajuns cu acte în regulă în zona de conflict din Nagorno Karabah

„Forțele de pace” ruse au anunțat miercuri că au preluat controlul asupra coridorului Latchin ce leagă Armenia de regiunea separatistă Nagorno Karabah, în baza acordului de încetare a ostilităților semnat cu Azerbaidjanul. „Astăzi”, a precizat într-un comunicat generalul rus Serghei Rudski, „unitățile avansate ale contingentului militar al Federației Rusiei au preluat controlul asupra coridorului Latchin”. Circa 400 din cei 1.960 soldați ruși care vor fi desfășurați între Armenia și Azerbaidjan în următoarele zile au sosit deja în Armenia.

Potrivit acordului semnat între Erevan, Baku și Moscova, militarii ruși vor fi amplasați pe măsură ce forțele armene părăsesc teritoriile ce reintră sub controlul Azerbaidjanului, învingătorul militar la capătul a șase săptămâni de conflict sângeros având drept obiectiv recucerirea regiunii Nagorno Karabah și șapte districte limitrofe pierdute încă din anii 1990.

În final, Baku va relua cele șapte districte și o mică parte din Nagorno Karabah. Republica autoproclamată, ciopârţită și slăbită, supraviețuiește sub protecția soldaților ruși ce vor fi desfășurați pe linia de front. Soldații ruși vor proteja în special coridorul Latchin, singura cale de aprovizionare ce leagă Nagorno Karabah de Armenia. Primele posturi de observație ruse vor fi instalate, începând de joi, la sudul provinciei Nagorno Karabah. Conform acordului menționat, Azerbaidjanul și Armenia au convenit să facă schimb de prizonieri, de persoane deținute și de corpurile neînsuflețite ale victimelor conflictului. De asemenea, sunt deblocate toate legăturile economice și de transport în regiune.

Turcia și Rusia vor controla în comun aplicarea acordului de încetare a focului de la un centru comun de observație, a anunțat marți președinția turcă, după o convorbire telefonică între Vladimir Putin și Recep Erdogan (susţinătorul Azerbaidjanului). Centrul de observație va fi situat într-unul din teritoriile redobândite de Baku.

O „victorie totală” pentru Rusia

Analiști locali, dar și specialiști occidentali în problemele Caucazului consideră că actuala soluție în conflictul legat de provincia separatistă Nagorno Karabah duce la concluzia că este vorba, de fapt, de „o victorie totală a Rusiei”, în măsura în care ea păstrează Armenia sub influența sa, în virtutea unui acord anterior privind asistența militară din partea Rusiei. Moscova nu pierde nici influența asupra Azerbaidjanului, suspectată de o apropiere mai pronunțată de Turcia. Faptul că un contingent rus se instalează în ceea ce a mai rămas din provincia separatistă, în jurul coridorului ce leagă Azerbaidjanul de Armenia, demonstrează că Rusia își păstrează o pârghie de presiune atât față de Erevan, cât și față de Baku. Unii analiști spun că Rusia, ca și Turcia, are interesul de a ține departe de această zonă Occidentul, Franța, Statele Unite, Grupul de la Minsk, încercând ca prin negocieri bilaterale să fie create noi alianțe tactice.

Armenii îi acuză pe liderii lor de „capitulare”

Armenii se simt trădați de partenerii ruși, ceea ce a provocat nemulțumiri în rândul oamenilor politici și al populației. Premierul armean, Nikol Pashinyan, declara după semnarea, luni, a acordului de încetare a focului, că a semnat un document „incredibil de dureros pentru el și poporul armean”.

Corespondentul AFP, citat de „Le Point” relatează că o mulțime de cetățeni au intrat în clădirea parlamentului, l-au bătut și rănit pe președintele acestei instituții, au provocat distrugeri în birourile deputaților, au atacat și huiduit deputații care încercau să ia cuvântul în cadrul dezbaterilor și strigau să li se spună pentru ce le-au murit atâția concetățeni de-a lungul celor 30 ani de când durează conflictul legat de Nagorno Karabah.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW