Conform unei decizii adoptate joi, 3 martie, de către o Comisie de arbitraj, Partidul Social-Democrat îl păstrează în rândurile sale pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder, criticat vehement pentru ”prietenia” sa strânsă cu Vladimir Putin și pentru activitatea sa de lobby în favoarea unor grupuri de interese ruse. Recursul făcut de mai multe secțiuni ale acestui partid german de centru-stânga pentru excluderea fostului cancelar din partid a fost respins în a doua instanță de Comisia de arbitraj de la Hanovra.
Decizia de joi a confirmat hotărârea adoptată în luna august, în care se consideră că Gerhard Schroeder ”nu s-a făcut vinovat de vreo încălcare a regulilor partidului, niciuna neputând fi probată împotriva sa”. Într-un scurt comunicat, conducerea SPD ”ia act” de decizia juridică ce ”nu modifică însă cu nimic situația lui Gerhard Schroeder de izolat politic în cadrul SPD ca urmare a pozițiilor sale privind Rusia”.
În vârstă de 78 de ani, Schroeder s-a declarat mulțumit de decizia SPD, pe care a calificat-o în publicația ”Stern” ca ”solidă din punct de vedere juridic și normală politic”. Fostul cancelar s-a aflat sub focul criticilor încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, reproșându-i-se că în noua situație el nu a păstrat distanță față de ”șeful de la Kremlin” și a continuat activitatea în cadrul grupurilor energetice ruse. De reamintit că actualul cancelar, Olaf Scholz, a părăsit în luna mai Consiliul de administrație al companiei petroliere Rosneft și a renunțat să intre în Consiliul de administrație al gigantului Gazprom. Contrar majorității foștilor lideri europeni prezenți în anii precedenți în organisme de conducere ale unor întreprinderi, companii ruse, Gerhard Schroeder, implicat și în realizarea gazoductului Nord Stream AG, subiect de controversă între Rusia și Germania, nu a demisionat din diversele sale funcții legate de ruși. Rezultatul: i-au fost retrase o parte din avantajele materiale ce-i reveneau ca fost cancelar și a pierdut orice sprijin din partea anturajului, devenind un fel de paria în societatea germană.