luni, 17 februarie, 2020
7 C
București

China se pregătește pentru o îndelungată luptă cu coronavirus. Decesele au ajuns la 106, iar numărul contaminaţilor la peste 4.500

Comisia națională de sănătate, citată de corespondentul permanent la Beijing al ziarului “Les Echos”, a anunțat că numărul victimelor epidemiei cu coronavirus continuă să crească. Decesele ajunseseră marți dimineață la 106, iar contaminaţii depășesc deja 4.500.

Iar bilanțul, spun surse informate din zona Wuhan, epicentrul epidemiei, continuă să ia proporții. Pentru remontarea moralului populației și al militarilor mobilizați la lupta cu virusul ucigaș, premierul chinez Li Keqiang, în costum de protecție și purtând mască, și-a continuat luni turneul în zona Wuhan. Corespondenții RFI aflați la fața locului l-au văzut pe premier “în prima linie”, adresând cuvinte de încurajare (“Jia you”) personalului din spitale, bolnavilor și locuitorilor orașului Wuhan. Li Keqiang a fost numit în fruntea unui comandament având misiunea de a conduce bătălia împotriva virusului ucigaș. Însoțit de o echipă de specialiști, premierul chinez a luat notă de problemele, dificultățile apărute din cauza lipsei de personal și de materiale necesare îngrijirii bolnavilor și a dispus aducerea de întăriri la Wuhan în încercarea de a opri extinderea epidemiei. În ultimele zile, televiziunea centrală chineză a prezentat imagini cu medicii militari sosiți cu sutele la Wuhan, mobilizarea medicilor a 37 de spitale din Liaoning, din nordul zonei contaminate, progresele rapide înregistrate pe șantierele celor două spitale ce vor putea în următoarele zile să găzduiască 1.000 și respectiv 1.300 bolnavi. Ministerul chinez de Finanțe a anunțat încă de duminică deblocarea a 11,21 miliarde de yuani (1,48 miliarde de euro) pentru susținerea luptei cu coronavirus. Autoritățile centrale de la Beijing au anunțat prelungirea perioadei vacanțelor de Noul An chinezesc ce urmau să ia sfârșit la 30 ianuarie, dar și amânarea reluării cursurilor în școli și universități, oprind astfel deplsarea mai multor sute de milioane de chinezi veniți la rude pentru sărbătorile respective.

Corespondenții RFI relatează despre măsuri concrete luate de premierul chinez aflat în inspecție la Wuhan, precum și despre criticile aduse autorităților locale. Zhou Xianwang, primarul orașului Wuhan, a recunoscut luni că administrația sa nu a fost la înălțime în fața epidemiei și s-a declarat gata să demisioneze. O poziție similară a avut și liderul local al Partidului Comunist, Ma Guogiang.

Donald Trump propune Chinei ajutorul Statelor Unite contra epidemiei

Înr-un mesaj difuzat pe Twitter, președintele american a precizat că “se află în strâns contact” cu China în privința epidemiei cu coronavirus.”În Statele Unite au fost identificate puține cazuri, dar rămânem vigilenți”, a spus Donald Trump. Cetățenilor americani li s-a recomandat să-și reconsidere proiectele ce includ deplasări în China.

Organizația Mondială a Sănătății(OMS) și-a schimbat deja evaluarea pericolului reprezentat de epidemia cu coronavirus la nivel internațional de la”moderat” la “ridicat”.

Întreprinderile chineze din străinătate, supuse restricţiilor

Întreprinderile chineze din afara granițelor sunt supuse unor severe restricții. Facebook a cerut angajaților să-și limiteze deplasările în China. Cei veniți recent din călătorii în China sunt invitați să lucreze de la domicilii. La Hong Kong; salariații Credit Suisse și UBS reveniți din China, sunt invitați, și ei, să lucreze de la domiciliu vreme de două săptămâni. Nissan și Honda au anunțat că expatriaţii instalați la Wuhan vor fi repatriați cu un avion pus la dispoziție de autoritățile japoneze. PSA procedează într-un mod similar, cooperând cu autoritățile franceze pentru repatrierea a 38 de salariați instalați la Wuhan.

1 COMENTARIU

  1. Gura blestemata a lumii, faptele pacatoase zilnice, prostitutia, pornografia etc. aduc viermii din curul Satanei (virusi, coronavirus, cancer, leucemie etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Masa rotundă „De la sclavia romilor în Ţările Române la rasismul modern din spaţiul românesc”

Centrul Naţional de Cultură a Romilor Romano–Kher organizează o masă...

Greu de prevăzut evoluția epidemiei cu coronavirus. S-a ajuns la aproape 1.800 morți și peste 71.000 de contaminați

Prudenţă pretutindeni în prognozarea viitoarei evoluții a epidemiei cu virusul ucigaș al cărei epicentru se află în provincia Hubei...

Peste 10 mii de tineri cu vârsta între 15 și 34 de ani au părăsit definitiv România în 2018

Care este capacitatea județelor României de a-și reține populația tânără acasă? Răspundem la această întrebare printr-o scurtă...

Tot mai puțini absolvenți de studii superioare

Avem cei mai puțini absolvenți tineri de studii superioare din Uniunea Europeană ca pondere în totalul populației:...

TRENDING

POR 2014-2020: peste 3.000 de contracte de finanţare semnate

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional...

Cifra de şcolarizare pentru pregătirea în rezidenţiat a fost majorată la 5.730

La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat...