Cum ar arăta viața noastră fără serviciile oferite de transportatori? Cum am reuși să obținem mărfurile necesare din străinătate, cum am reuși să aprovizionăm magazinele și să menținem nivelul de trai cu care am fost obișnuiți? Astăzi, mai mult ca niciodată, depindem de activitatea transportatorilor și de drumurile străbătute, de multe ori cu greu, de către șoferii acestora.
Dacă ai ajuns aici pentru că urmează să activezi în acest domeniu, înseamnă că ai nevoie de ghidul nostru – un ghid complet pentru alegeri potrivite. Cum există mai multe tipuri de semiremorci, există mai multe întrebuințări. Cum iei o decizie inspirată? Află totul, parcurgând acest articol până la final.
Ce este o semiremorcă?
Semiremorca este concepută pentru a transporta materiale sau mărfuri de diferite tipuri, fiind tractată de un autovehicul. De cele mai multe ori acest autovehicul este un camion puternic. Comparativ cu clasica remorcă, semiremorca se sprijină (în partea din față) pe tractor. Cele mai utilizate tipuri de semiremorci sunt:
- Semiremorca frigorifică: Folosită de cei care transportă mărfuri perisabile
- Semiremorcă basculantă: Folosită pentru materialele vrac, de exemplu – nisip
- Semiremorcă cisternă: Potrivită pentru cei care transportă lichide
- Semiremorca schelet: Se folosește pentru transportul containerelor
- Semiremorca tip prelată: Folosită, de regulă, pentru transportul mărfurilor generale
Cum alegi semiremorca potrivită?
Cei care au deja o experiență vastă în domeniu, cu siguranță știu cum să facă cele mai bune alegeri. În schimb, cei care se află la început de drum, au nevoie de o mână de ajutor. Iată ce ar trebui să ai în vedere:
- Tipul de marfă transportată: Așa cum am menționat anterior, există mai multe tipuri de semiremorci, fiecare fiind potrivită pentru o anumită activitate
- Greutatea și volumul mărfurilor transportate: Atunci când alegi semiremorca, trebuie să te asiguri că aceasta se potrivește cu greutatea maximă a mărfurilor pe care urmează să le plimbi dintr-o parte în alta. Vorbim aici despre capacitatea de încărcare. În completare, trebuie să verifici și volumul interior al modelului care ți se pare potrivit
- Distanța parcursă: Trebuie să iei în calcul și traseele pe care urmează să le parcurgi. De exemplu, pentru drumurile denivelate, ți-ar trebui o semiremorcă cu suspensie robustă, puternică
- Frecvența de încărcare/descărcare: Pentru a eficientiza procesul de lucru, poți opta pentru o semiremorcă cu uși laterale sau pentru un model cu podea glisantă. Acestea sunt potrivite pentru încărcări și descărcări frecvente, contra-timp
- Echipamente suplimentare: În funcție de bugetul de care dispui, poți acorda o atenție sporită echipamentelor suplimentare – sisteme de frânare, de fixare, GPS etc.
- Reglementări legale: Un aspect extrem de important îl reprezintă respectarea reglementărilor în vigoare. Cum foarte multe transporturi au loc în afara țării, va trebui să verifici reglementările din fiecare țară în parte – vezi care sunt dimensiunile maxime admise pentru fiecare categorie de drum din fiecare țară și aruncă o privire asupra documentelor pe care ar trebui să le dețină șoferii.
În cele din urmă, pentru a lua o decizie inspirată, poți verifica și opiniile altor utilizatori. Semiremorcile nu sunt tocmai ieftine, deci e important să iei cea mai bună decizie încă de la început. În caz contrar, o sa pierzi și timp și bani.