Eleganța și frumusețea unei case constă în fiecare detaliu pe care îl alegi atunci când o amenajezi. Unul dintre elementele care pot schimba semnificativ aspectul construcțiilor sunt glafurile folosite pentru sistemul de tâmplărie. Acestea pot transforma complet linia ferestrelor și ambianța întregului spațiu. Indiferent că sunt montate în interior sau la exterior, pe lângă rolul estetic glafurile au și unul funcțional, de protecție a peretelui.
Iată de ce sunt glafurile importante pentru orice locuință și cum le alegi pentru a beneficia de cele mai bune produse.
De ce ai nevoie de glafuri pentru ferestre?
Glafurile sunt componente esențiale ale ferestrelor, care se instalează la baza acestora. În funcție de decor sau spațiul dorit pentru pervaz, glafurile pot fi mai late decât peretele pentru a permite o amenajare generoasă ori strict cât lățimea acestuia, ca să-l protejeze cât mai bine.
Elemente necesare oricărei locuințe, glafurile sunt absolut necesare pentru o izolare eficientă. Ferestrele contribuie la menținerea confortului, luminozității și temperaturii în casă, însă glafurile sunt cele care protejează peretele împotriva scurgerilor de apă, infiltrațiilor și intemperiilor. Alături de ramă și toc, glafurile protejează interiorul casei de umezeală sau curenții de aer rece din exterior. În plus, aceste produse ajută și la fixarea tocului ferestrelor eliminând pericolul ca geamurile să se deplaseze în timp. Pentru exterior glafurile sunt realizate la un unghi ușor înclinat ca să faciliteze scurgerea apei și trebuie să se instaleze corect pentru a nu exista riscul de desprindere ori de a se infiltra apă în ziduri și rama geamului.
Deși au un rol practic atât de important în structura clădirii, glafurile sunt utilizate și pentru a oferi ferestrelor o imagine mai îngrijită și mai elegantă. Pervazurile sunt ideale pentru a îmbunătăți aspectul fațadei, dar și pentru depozitarea unor obiecte utile sau decorative.
Cum alegi glafurile pentru ferestre?
Pentru a finisa ferestrele locuinței tale este necesar să alegi glafuri de calitate, din materiale foarte rezistente. În ultima perioadă, instalarea unor glafuri din marmură sau travertin a devenit o variantă ideală pentru multe persoane, deoarece au proprietăți aparte în ceea ce privește rezistența în timp, integrarea facilă în proiectele de construcție ori păstrarea nuanței după expunerea la soare.
Materialul din care sunt confecționate glafurile contribuie la decor și oferă un accent atractiv, mai ales dacă completează perfect rama tâmplăriei. Piatra naturală reprezintă o opțiune rafinată și stabilă, deosebit de rezistentă la diferențele de temperatură, razele soarelui, zgârieturi ori șocuri. Mai ai posibilitatea de a opta și pentru lemn, PVC ori aluminiu, însă durabilitatea acestora este mai scăzută comparativ cu cele din materiale alternative.
Culoarea glafurilor trebuie să se asorteze cu rama ferestrei și să completeze fațada casei (dacă sunt montate în exterior) sau designul camerelor (dacă sunt folosite în interiorul casei). Gradul de etanșeitate reprezintă un alt criteriu de care trebuie să ții cont, iar aici este la fel important materialul ales. Totodată, ia în considerare și ușurința cu care se montează glafurile, întreținerea de care acestea au nevoie și siguranța oferită. Mai mult, dacă aceste componente se vor monta în exterior trebuie luat în considerare și zgomotul pe care-l fac, de exemplu, picăturile de ploaie atunci când ating materialul.
Cu toate că ai putea crede că sunt ușor de ales, glafurile trebuie să răspundă nevoilor tale personale în ceea ce privește decorul și să protejeze eficient și pentru o perioadă îndelungată pereții, ferestrele și interiorul casei.
Glafurile sunt folosite pentru izolarea caselor încă din Antichitate și sunt unele dintre componentele esențiale ale ferestrelor. Late, înguste sau subtile, indiferent de aspect, acestea trebuie să fie corect instalate pentru a ajuta apa să se scurgă în exterior și nu pe pereții casei. În interior, glafurile trebuie să ofere stabilitate și eleganță, mai ales dacă sunt utilizate în designul camerelor ca elemente de decor.