Tot ce nu știai despre fabricarea mobilei

Procesul de fabricare a mobilei nu este unul simplu. Pe lângă spațiul necesar uscării și depozitării lemnului, sunt necesare scule pentru prelucrarea lemnului, dar și alte procese tehnologice pentru fabricarea propriu-zisă a mobilei.

Întregul flux de prelucrare a lemnelor și de transformare a acestora în mobilă începe cu primirea materiilor prime și a semifabricatelor și se încheie cu expedierea produselor de mobilă.

Dar dacă ești în situația în care vrei să-ți faci tu propriul mobiler? Ce ar trebui să știi mai exact?

Ca să te ajutăm, ți-am pregătit câteva informații pe care poate nu le știai despre sculele și tipurile de lemn cu care poți să-ți construiești propria mobilă.

De ce scule ai nevoie?

Mașini de găurit

Cu ajutorul ei poți să dai găuri ca să stabilești punctele de îmbinare ale mobilei și să poți prinde bucățile de mobilă împreună. Pentru îmbinare poți să te folosești și de șurubelnițe, dar o mașină de găurit va face treaba mult mai rapid.

Mașini de rindeluit

Cu ajutorul unei mașini de rindeluit vei aduce bucățile de lemn la grosimea dorită. Acestea unelte pot fi setate la grosimea pe care o dorești, indiferent de tipul de mobilă. Astfel, mobila creată de tine va avea toate scândurile de aceeași dimensiune, va fi ușor de montat și va arăta bine.

Fierăstrău electric

Te poți folosi atât de un fierăstrău electric, cât și de unul de mână. Bucățile de lemn pot fi tăiate la dimensiunea dorită și, pe lângă construirea mobilei, poți să-l folosești și la alte proiecte.

Nivela și ruleta

Vei avea de măsurat și vrei să te asiguri că mobila ta este dreaptă. O ruletă și o nivelă te vor ajuta în aceste cazuri.

Acum că am stabilit uneltele de care ai nevoie trebuie să avem în vedere și lemnul din care vei construi mobila. Mai departe ți-am pregătit o listă cu tipuri de lemne despre care poate că știai, sau poate că nu, pe care le poți folosi în construirea mobilei.

Din ce lemne poți construi mobila

Lemn de abanos – se potrivește cel mai bine pentru mobilierul de lux, pentru ca este un lemn masiv, durabil, care se prelucrează cu greutate.

Lemn de salcâm – este unul dintre cele mai dure tipuri de lemne și se potrivește cel mai bine pentru elemente sculptate și lăcuite.

Lemn de mesteacăn – este un lemn foarte elastic, dar nu atât de durabil, care se prelucrează ușor. La piesele de mobilier poate fi folosit pentru elementele vizibile, curbate sau sculptate.

Lemn de frasin – este rezistent și elastic, poate fi folosit ca și furnir și elemente masive vizibile.

Lemn de fag – este ușor de prelucrat cu toate uneltele, poate fi folosit ca furnir, dar și la elemente curbate sau mulate.

Lemn de arbore de cauciuc – este unul dintre cele mai stabile tipuri de lemn. Mobilierul din acest lemn poate rezista peste 25 de ani fără să apară nici măcar un defect.

Lemn de nuc – este un lemn greu și tare, dar ușor de prelucrat, poate fi folosit pentru furniruri și mobilier masiv, dulapuri, chiar și pentru elemente decorative.

Lemn de teak – este un lemn foarte rezistent la umiditate, așa că poți să-l folosești pentru construirea mobilei dacă acea mobilă va fi amplasată într-un loc cu o umiditate ridicată.

Rosewood – este o esență tare, necesită multe operații de lustruire, dar poate fi folosit și pentru mobilier.

Redwood – este numit și lemn de Sequoia, rezistă foarte bine la putrezire și descompunere, fiind candidatul ideal pentru mobila de exterior.

Lemn de pin – este un lemn moale, foarte ușor de prelucrat și este utilizat în construcția mobilierului de serie.

Lemn de mahon – este extrem de durabil, poate fi folosit în construcția mobilei de înaltă calitate.

Sperăm că am reușit să transformăm fabricarea mobilei dintr-o necunoscută într-un subiect pe care îl știi mai bine. Tot ce rămâne de făcut este să iei toate sculele necesare, să achiziționezi lemnul dorit și să-ți creezi propriul mobilier! Spor la treabă!

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW