13.5 C
București
luni, 19 octombrie

Google și «calculatorul cuantic»

Compania Google pretinde că a dezvoltat un calculator care are nevoie de doar 200 de secunde pentru a rezolva o problemă care ar avea nevoie de 10.000 de ani pentru a fi rezolvată de cel mai rapid supercomputer existent, arată CNN, citat de b1.ro.
Potrivit comunicatului companiei Google, performanţă a fost atinsă de un aşa-numit „calculator cuantic”, o tehnologie nouă, ce oferă o viteză de procesare şi de stocare cu mult peste cea a calculatoarelor convenţionale.

Ce este un „calculator cuantic”

În esenţă reprezintă incorporarea mecanicilor fizicii cuantice în tehnologia computerelor. Practic, un astfel de calculator efectuează operaţiuni utilizând principiile mecanicii cuantice.
De exemplu, dacă un calculator convenţional utilizează informaţii în sistem binar care nu pot fi în acelaşi timp decât ori „1”, ori „0”, un calculator cuantic foloseşte aşa-numiţii „qubiti” care pot fi, simultan, şi „1” şi „0”.
De precizat, însă, că această tehnologie este încă în faza incipientă de dezvoltare, eforturi în acest sens fiind depuse preponderent în Statele Unite şi China. Diferenţa dintre cele două ţări constă că în Statele Unite, procesul de cercetare-dezvoltare este impulsionat de companiile private, în timp ce în China, el este impulsionat de stat.
Chiar şi-aşa, cel mai slab calculator quantic creat până acum depăşeşte deja cel mai puternic supercalculator convenţional existent.

Reacţia companiilor producătoare de calculatoare „convenţionale”

Într-un comunicat de presă, compania IBM a făcut apel la rezervare, indicând că problema men­ţionată de Google nu ar avea nevoie chiar de 10.000 de ani pentru a fi rezolvată, ci doar de 2,5 zile.
„Facem apel la comunitate să trateze afirmaţiile potrivit cărora, pentru prima dată, un calculator cuantic a făcut ceva ce un computer clasic nu poate, cu foarte mult scepticism”, a indicat IBM.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW