miercuri, 8 aprilie, 2020
16.3 C
București

Greta Thunberg în Parlamentul European: «Casa noastră este pe cale să se prăbușească»

(corespondenţă din Strasbourg)

Tânăra activistă suedeză Greta Thunberg a fost invitata actualei sesiuni de la Strasbourg a Parlamentului European. În vârstă de doar 16 ani, ea a inspirat grevele școlare în favoarea măsurilor pentru contracararea efectelor dramatice ale schimbărilor de climă provocate de poluarea mediului.

În expunerea sa în cadrul reuniunii extraordinare a Comisiei pentru Mediul înconjurător, la care s-a înregistrat o participare neobișnuit de mare, Greta Thunberg, într-o ținută și un comportament de o modestie exemplară, a afirmat că a venit din Suedia pentru a alarma membrii Parlamentului European că și casa lor este pe cale să ia foc. «Casa noastră», a insistat tânăra suedeză, «este pe cale să se prăbușească și liderii noștri trebuie să acționeze, lucru pe care astăzi nu-l fac». Și-a exprimat surprinderea că liderii Europei au organizat trei summituri extraordinare consacrate Brexitului, dar niciuna consacrată chestiunilor urgente legate de clima planetei. Controlându-și în mod curajos emoțiile, Greta a atras atenția liderilor europeni asupra unora dintre cele mai mari pericole planetare: eroziunea solurilor fertile, defrișarea pădurilor, poluarea aerului, dispariția insectelor și a unor animale sălbatice, acidificarea oceanelor. Fenomene, a spus ea, «accelerate printr-un mod de viață pe care în această parte a lumii, spațiul UE, îl considerăm normal… Curând, nu vom mai avea timp», a lansat Greta, și a chemat la «schimbări permanente și fără precedent în toate aspectele societății, pentru a putea lupta împotriva degradării climei și a ecosistemelor». Aceasta include neapărat o reducere a emisiilor de gaze poluante (CO2) cu cel puțin 50% în următorii zece ani.

Făcându-se purtătoarea de cuvânt a tinerilor manifestanți din fața clădirii PE, Greta a spus: «Trebuie să ne ascultați și pe noi, cei care încă nu avem dreptul la vot. Trebuie să votați pentru noi, pentru copiii voștri, pentru nepoții voștri… Noi toți trebuie să facem chiar imposibilul. Vă rog, nu refuzați!».

Înaintea intervenției sale în fața europarlamentarilor, Greta Thunberg, considerată «icoana luptei împotriva încălzirii climei», s-a întâlnit cu o delegație a manifestanților strasbourghezi în apărarea mediului înconjurător. Concomitent, în afara clădirii PE, circa 200 de tineri manifestanți scandau lozinci împotriva absenței unor măsuri urgente pentru combaterea efectelor schimbărilor de climă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Micro-granturi ADFRSurvival pentru artiștii independenți

Asociația Pentru Dezvoltarea Filmului Românesc (ADFR) vine în ajutorul artiștilor independenți din industria cinematografică, afectați de starea...

Importul de echipamente medicale, măști de protecție, kituri de testare în perioada COVID 19

Ținând cont de nevoia urgentă de echipamente medicale, de măști de protecție și kituri de testare utilizate...

4.150.000 de măști achiziționate din donații pe platforma „Donează pentru linia întâi”

Peste 4.000 de oameni au făcut donații în valoare de peste 350.000 de leiUn nou transport cu...

Noi modificari privind zilele libere platite ale salariatilor care apartin unui cult religios

In data de 03 Aprilie 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 280, Legea nr. 37/2020...

TRENDING

De ce BMW își construiește prima uzină în Europa Centrală

Constructorul german de automobile va investi un miliard de...

Top 3 centrale termice: Balansul eficiență-preț

Încălzirea unei case prin intermediul unei centrale termice poate...