-4.2 C
București
marți, 19 ianuarie

Greu de prevăzut evoluția epidemiei cu coronavirus. S-a ajuns la aproape 1.800 morți și peste 71.000 de contaminați

Prudenţă pretutindeni în prognozarea viitoarei evoluții a epidemiei cu virusul ucigaș al cărei epicentru se află în provincia Hubei din centrul Chinei. Chiar dacă cifrele cele mai recente arată o oarecare descreștere a ritmului deceselor și al contaminatilor, OMS a avertizat că propagarea virusului ucigaș “rămâne imposibil de prevăzut în perioada următoare” și cheamă toate guvernele la colaborare în lupta cu criza.

Surse de la fața locului, consultate de corespondenții agențiilor străine de presă, precizau luni dimineață că numărul total al deceselor provocate de coronavirus a ajuns la 1775, din care 1770 în China continentală. Majoritatea deceselor au fost înregistrate în provincia Hubei. Aceste cifre confirmă, într-adevăr, o diminuare a numărului zilnic de morți și contaminați. Astfel, luni au murit din cauza pneumoniei virale 105 persoane, față de 142 duminică și 143 sâmbătă. Numărul total al contaminaţilor a atins 71.335, din care 70.552 în China continentală.

Experții internaționali trimiși de OMS la Beijing au început discuțiile cu omologii lor chinezi pentru a cunoaște în detaliu situația și a organiza o colaborare internațională.

Pe de altă parte, înalți responsabili chinezi, între care și ministrul Sănătății, Mi Feng, citați de presa locală, estimează că țara lor este pe cale să blocheze extinderea epidemiei. Dovadă în acest sens sunt menționate măsurile serioase luate de autoritățile chineze. Luni, alte 1.200 cadre medicale militare au sosit la aeroportul din Wuhan, provincia Hubei, pentru a continua lupta cu epidemia.

Controale tot mai multe și mai severe

Aflată în centrul crizei, provincia Hubei, unde 56 milioane de locuitori sunt rupți de restul lumii începând din 23 ianuarie, a fost restricționată și mai mult libertatea de deplasare a cetățenilor dincolo de capitala provinciei, Wuhan. Satele și micile orașe sunt “strict închise” 24 de ore din 24, ceea ce înseamnă că cetățenii nu au voie să iasă din casele lor până la noi ordine. Aprovizionarea cu alimente și medicamente se face într-o manieră centralizată, conform unei directive provinciale emise duminică.

Circa 30 de țări afectate de epidemie

În afara Chinei continentale sunt contabilizate aproape 600 cazuri de contaminare. Șeful OMS, în intervenția sa la conferința de la München de sâmbătă și duminică, consacrată problemelor securității, avertizează că “este imposibil să se prevadă ce direcție va lua actuala epidemie” și a cerut guvernelor tuturor statelor, tuturor societăților, presei să acționeze împreună cu OMS și cu toți cei angajați în lupta cu virusul ucigaș fără să provoace sau să alimenteze isteria.

Decese și contaminări cu virusul ucigaș în afara Chinei

Un prim deces în afara Asiei, respectiv un turist chinez spitalizat în Franța, și un prim caz pe continentul african, în Egipt, au fost înregistrate în ultimele două zile. Taiwanul a anunțat și el, duminică , un mort – șofer de taxi (61 ani). Principalul centru de infecție din afara Chinei rămâne pachebotul de croazieră Diamond Princess, aflat în carantină, în largul portului Yokohama: 355 cazuri de contaminare, din care 70 au fost anunțați duminică dimineaţa. Mai multe țări – Canada, Statele Unite, Hong Kongul – ai căror cetățeni reprezintă cel puțin o treime din numărul pasagerilor de pe Diamond Princess, au decis evacuarea imediată a resortisanţilor lor blocați în carantina instituită pe nava respectivă începând din 3 februarie. Cei 300 de cetățeni americani au fost deja evacuați luni dimineață, chiar dacă, între ei, 14 au fost depistați contaminați cu coronavirus. Primul zbor a avut loc luni, la o bază aeriană din California, iar cel de-al doilea este așteptat la baza San Antonio, în Texas.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW