Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
Grupul Electrica, prin intermediul operatorului Distribuție Energie Electrică România (DEER), a atras finanțări europene nerambursabile, prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 57 milioane euro, potrivit unui comunicat de presă.
Suma reprezintă 80% din cheltuielile eligibile pentru patru proiecte de investiții în rețeaua de distribuție a energiei electrice, a căror valoare totală estimată este de aproximativ 77 milioane euro.
“Unul dintre obiectivele strategice asumate pentru următoarea perioadă, la nivelul operatorului de distribuție al Grupului Electrica, este acela de a crește substanțial gradul de accesare a fondurilor nerambursabile pentru lucrările de investiții. Acest demers este în linie cu strategia de la nivelul Grupului, care prevede maximizarea performanței în infrastructura administrată, dar și agilizarea și transformarea digitală a afacerii. Îi felicit pe colegii noștri pentru eforturile depuse și am convingerea că este doar primul pas dintr-o serie de astfel de inițiative”, a declarat Alexandru Chiriță, Director General Electrica.
Proiectele propuse vor fi derulate, în principal, în județele Sibiu, Bihor și Maramureș, însă o parte a lucrărilor vor avea impact asupra tuturor celor 18 judeţe din arealul de acoperire al DEER: Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Prahova, Buzău, Galați, Brăila, Dâmbovița și Vrancea.
DEER a semnat contracte de finanțare pentru patru proiecte importante:
Stația de transformare 110/20kv Sibiu Vest. Investiția vizează mărirea fiabilității și capacității rețelei de medie tensiune și creșterea calității serviciului de distribuție a energiei electrice distribuite;
Modernizarea rețelelor de distribuție energie electrică 110kV, în zona stațiilor electrice de transformare Centru-Aeroport-Ioșia-Mecanica, din municipiul Oradea. Ca urmare a dezvoltării galopante a municipiului, prin această investiție, utilizatorii beneficiează de continuitate și permanență în alimentarea cu energie electrică, la înalte standarde de performanță.
Modernizarea liniilor electrice aeriene de MT alimentate din stația SIGHET: LEA 20kV Sighet-Teceu, LEA 20kV Sighet-Costui și LEA 20kV Sighet-Radio Vad. Principalele obiective ale proiectului au în vedere siguranța în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor și producătorilor existenți, dar și asigurarea capacității de racordare la rețea a tuturor utilizatorilor.
Implementarea Subsistemului de gestiune a datelor activelor – etapa II, prin colectarea, prelucrarea şi validarea de date tehnice şi georeferenţiale aferente reţelelor electrice aeriene şi subterane de distribuţie a energiei electrice pe toate nivelele de tensiune (IT, MT, JT) din întregul areal de acoperire al DEER.
“Această reușită este încă o dovadă a faptului că noi, Distribuție Energie Electrică Romania, prin specialiștii noștri, depunem toate eforturile pentru a realiza planul de investiții asumat, de peste 100 milioane de euro, anual. Îmbunătățirea nivelului de satisfacție a celor aproape 4 milioane de consumatori ai DEER, din cele 18 județe, prin asigurarea un serviciu de distribuție la înalte standarde de performanță, reprezintă obiectivele noastre strategice. Vom investi și în continuare cu responsabilitate în rețelele noastre de distribuție a energiei electrice, fiind foarte atenți și focusați în a ne calibra foarte bine investițiile, astfel încât să realizăm ceea ce ne-am propus, fără a solicita prea mult clienții și fără a crește exagerat facturile acestora”, a declarat Mihaela Rodica Suciu, Director General DEER.
Informații suplimentare despre proiectele care vor beneficia de finanțare:
Stația de transformare 110/20 kV Sibiu Vest
Pentru a elimina condiția de limitare legată de indisponibilitatea liniilor de 20 kV din zona industrială Sibiu Vest, dar și pentru a mări fiabilitatea și capacitatea rețelei de medie tensiune, este necesară realizarea unei stații electrice de transformare 110/20 kV în zona Sibiu Vest. Astfel, se va crea posibilitatea debitării în rețeaua de 110 kV, iar prin introducerea în schema de 20 kV a acestui nod de rețea, parametrii energiei electrice vor putea fi menținuți în limite normale, un beneficiu atât pentru consumatori, cât și pentru eventuali producători și noi utilizatori. Termenul de finalizare a proiectului este 30.06.2025.
Modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice 110 kV în zona stațiilor de transformare Centru-Aeroport-Ioșia-Mecanica din municipiul Oradea
Dezvoltarea municipiului Oradea face necesară adaptarea rețelei de distribuție la cererile de energie electrică din ce în ce mai consistente. Proiectul are în vedere creșterea capacității de distribuție a rețelelor de 110 kV, a gradului de siguranță în funcționare, precum și creșterea cu 60% a capacității de distribuție a rețelelor de 110 kV din municipiu. Termenul de finalizare a proiectului este 30.06.2026.
Subsistem de gestiune a datelor activelor – etapa a doua
Funcţionarea optimă a sistemelor digitale operaţionale este direct influenţată de existenţa subsistemului de gestiune a datelor activelor cu informații tehnice şi georeferenţiale corecte, la zi şi uşor de accesat. Pentru ca acest subsistem să constituie o bază de date eficientă, este necesară derularea unui proiect de colectare, prelucrare şi validare a informațiilor tehnice şi georeferenţiale aferente reţelelor de distribuţie pe toate nivelele de tensiune, din întregul areal de acoperire al DEER. Termenul de finalizare a proiectului este 30.06.2027.
Modernizarea liniilor electrice aeriene de medie tensiune alimentate din stația Sighet (liniile electrice aeriene de 20 kV Sighet-Teceu, Sighet-Coștiui și Sighet-Radio Vad)
Principalele obiective ale proiectului constau în asigurarea parametrilor de siguranță în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor și producătorilor existenți și crearea posibilității de racordare a viitorilor consumatori și producători. Aceste obiective contribuie la îmbunătățirea indicatorilor SAIDI (durata întreruperilor planificate) și SAIFI (frecvența întreruperilor planificate) din zona de aplicabilitate a proiectului, în sensul reducerii acestora cu 20%, raportat la media anului 2021. Obiectivele proiectului contribuie și la reducerea cu 3% a consumului propriu tehnologic anual, raportat la același an. Termenul de finalizare a proiectului este 31.03.2026.
Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice.
Grupul Electrica oferă servicii la aproximativ 3,9 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională – cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice.