„O fantomă plutește în văzduh peste Oceanul Pacific. Nu ne referim la China, ci la noi”, a titrat ziarul britanic The Guardian, care critică SUA și Australia că au reacționat prea violent la Acordul-cadru de securitate între China și Insulele Solomon, semnat în 30 martie 2022.
Trebuie remarcat că SUA și Australia au recurs la toate mijloacele pentru sabotarea acestui parteneriat normal dintre China și Insulele Solomon.
Demnitarii australieni au vizitat intens această țară insulară, iar coordonatorul pentru Pacific de la Casa Albă, Kurt Campbell, a vizitat Insulele Solomon pentru a-i forța pe decidenți să renunțe la acord.
Ziarul „Solomon Star” arată că unicul scop al vizitei coordonatorului Kurt Campbell în această țară, pe care n-a vizitat-o niciun demnitar american în ultimii 80 de ani, a fost o încercare de duce la ruperea acordului de cooperare de securitate cu China.
Site-ul australian „The Conversation” a relatat că 13% din populația din Insulele Solomon trăiește sub pragul sărăciei și doar 70% au acces la electricitate acasă sau la birou.
Fiind o țară suverană din Pacificul de Sud, Insulele Solomon urmăresc o colaborare cu China pentru menținerea ordinii sociale, asigurarea securității, asistență umanitară, contracararea calamităților naturale și altele.
China atrage atenția că, în opinia decidenților americani și australieni, doar aceste țări au dreptul să stabilească partenerii țărilor insulare din pacific.
Cum au fost oprimați băștinașii din Insulele Solomon
În anii ’70, aproape 19.000 de băștinași din Insulele Solomon lucrau ca sclavi pe plantațiile de trestie de zahăr din Queensland, Australia, suferind de pe urma maltratării și a muncii forțate.
În plus, australienii au înăsprit și mai mult controlul asupra Insulelor Solomon după cel de-al Doilea Război Mondial în timp ce se erijau în „părinții familiei Pacificului de Sud”.
În SUA, după Doctrina Monroe din decembrie 1823, administrația de la Washington a inclus America de Nord și America de Sud în sfera sa de influență.
Azi, conform părții chineze, SUA intenționează să reproducă această practică în țările insulare din Pacificul de Sud.
În acest context, China colaborează, pe picior de egalitate, cu respectivele state, fără nicio condiție politică, doar cu dorința de a le ajuta.
După izbucnirea pandemiei de COVID-19, guvernul chinez a oferit sprijin, iar în mai 2021, Insulele Solomon au fost prima țară din Pacific care a imunizat masiv populația cu vaccinul chinezesc.
Articol realizat de Radio China International și CCTV